Op jezelf wonen, hoe doe je dat?

Je bent volwassen en je wil erg graag zelfstandig gaan wonen. Misschien voor je studie, je werk of omdat je eraan toe bent om je eigen boontjes te doppen.

In gedachten zit je op een mooie kamer, heb je alles nieuw gekocht wat je maar nodig hebt en begin je aan je vrijheid…uh…zelfstandigheid.

En dan komt het…rekeningen, dingen die stuk gaan, de huurprijs die toch wel hoog is en je een stuk minder geld over hebt dan je dacht, uitgaan wat enorm veel geld kost en met je bijbaantje lukt het nóg niet…

Ik was 19 jaar toen ik op kamers ging wonen. Niet voor mijn studie maar omdat ik er heel erg aan toe was. Mijn eigen ding doen, geen verantwoording afleggen aan mijn ouders. Mijn ouders vonden het echt niet leuk en snapten niet dat ik op kamers wilde terwijl ik het thuis zo goed had zeiden ze. Dat klopte allemaal, maar ik wilde zelfstandigheid, mijn eigen zelfstandige leven.


En zo ging ik een huis delen met 3 anderen. De eigenaresse van het huis woonde ook in een deel van dat huis. Ik vond het geweldig. We deelden de keuken, toilet en badkamer en de mooie tuin. Ik had een mooie, hoge kamer waarin een verdieping was gemaakt waarop ik kon slapen. Omdat ik echt geen ‘uitzet’ wilde (dat vond ik toen zó saai en burgerlijk) had ik niet veel spullen voor mijn kamer maar dat vond ik niet belangrijk. Ik kreeg her en der wat spulletjes. Vanuit thuis had ik mijn bed en een oud kastje van mijn oma, mijn boeken, kleding en mijn muziek. Tweedehands kreeg ik een oude legerkrat die ik als salontafel gebruikte en een oude fauteuil. Al het aanbod van mijn ouders wilde ik niet, ik ging bewijzen dat ik het alleen prima kon redden.


Budgetplan

Als je op kamers gaat wonen dan is het handig als je van tevoren het een en ander uitzoekt. Ga je studeren? Wat kost studeren? Hoeveel lenen is verstandig? Wordt het op kamers of toch thuis?

Het is slim om een budgetplan te maken; dus een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Of je nu gaat studeren, werken of op kamers omdat je eraan toe bent, een budgetplan is altijd slim.

Nou, ik had dus géén budgetplan. Want geld is geld en op is op, zo dacht ik toen.
Ik had geen vaste baan, maar werkte via uitzendbureaus, tijdelijk werk dus. Dat had een groot voordeel, ik kon zo ontdekken wat voor werk mij wel en (ook belangrijk) wat mij niet aansprak. In die tijd was er veel werk en als je ingeschreven stond bij 2 of 3 uitzendbureaus kreeg je veel aanbod en kon je kiezen welk tijdelijk werk je wilde doen.


Ik heb echt van alles gedaan, 2 ploegendienst, lopende band werk, quality checker, enquêtes afnemen, klantenservice, kinderparadijs-medewerker, kassa en bij veel verschillende soorten bedrijven; supermarkt, farmaceutisch bedrijf, Rank Xerox, Ikea, stomerij etc.


Vrijwilligerswerk

Daarnaast deed ik veel vrijwilligerswerk. Dat was leuk omdat je èn veel nieuwe mensen leerde kennen (ik was van een stad naar een dorp verhuisd) èn je wat beter thuis voelde in het dorp. Een van de vrijwilligerswerkzaamheden was in een jongerencentrum. Daar heb ik geloof ik alles wel gedaan tijdens de periode dat ik daar vrijwilliger was; van poetsen tot koken, van achter de bar staan tot films uitzoeken voor de filmavond. Een ander groot voordeel was dat als je daar vrijwilliger was, je er iets voor terugkreeg; je hoefde geen entree te betalen. Maar dan was het wel aanpakken geblazen; poetsploeg, helpen met voorraden op orde houden, flyers rondbrengen, posters plakken.

Als je naar een nieuwe woonomgeving gaat is het erg slim om te kijken of je ergens als vrijwilliger kan gaan werken. Je leert nieuwe mensen kennen en soms levert het leuke voordeeltjes op. Gratis entree, korting, je krijgt een aantal consumpties of gewoon voor de gezelligheid.

Kosten samen delen

Mijn kamer was inclusief energie. Maar hadden we als bewoners te veel energie gebruikt en moest er bijbetaald worden, dan splitten we de rekening. Voordeel van een huis delen/op kamers was dat je ook veel kosten samen deelde. Je hoefde ook niet alles zelf aan te schaffen, wij deelden de wasmachine, stofzuiger, tuingereedschap. Samen hadden we wat kippen, een konijn en er waren 2 katten.
In de tuin hadden we een notenboom, hazelnoten, bessen, appels, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen en heel veel kruiden.

Je hoeft dus echt niet alles zelf aan te schaffen. Als je iets wil gaan delen is het wel slim om af te spreken dat je samen de kosten deelt als er iets stuk gaat. En als er iemand verhuisd en die neemt zijn spullen mee, dan is het ook weer gezamenlijk iets nieuws aanschaffen. Of je ruilt diensten.

Ruildiensten zijn geweldig.
En wat bedoel ik daar mee? Ik deelde een huis en iemand had een vaatwasser en regelde internet voor ons allemaal. Dat konden we allemaal gebruiken en in ruil daarvoor had ik afgesproken dat ik er niet voor hoefde te betalen, maar dat ik zijn poetsbeurten over zou nemen. Mooi geregeld vond ik.

Ik heb heel wat geruild op die manier. Avondje oppassen en mijn fiets werd gemaakt, helpen met de tuin en ik kreeg een tas boodschappen, poetsploeg als vrijwilliger en gratis entree, op dieren passen tijdens vakantie en ik mocht er logeren en de koelkast was gevuld, helpen met oogsten van perziken bij vrienden en ik kreeg 2 kratten perziken (perzikenjam! Lekker!)

Dus wees creatief, iedereen is ergens goed in.
Denk aan een luisterend oor, bakkie koffiezetten, helpen met huiswerk, met het maken van een budgetplan, met taal en schrijven, geef ook jouw tips over de zaken die hierboven staan, misschien ben je goed in planten en tuinieren, heb je een goed oog voor het inrichten van je huis, je aanbod is oneindig want iedereen kan iets betekenen voor een ander!

Tess van Schijndel

Site:    https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...