Yes! Eindelijk ongesteld

Het is zover, voor de eerste keer ongesteld. Het werd tijd, je bent immers al 15 jaar. Iedereen in je klas is al ongesteld. De kans is groot dat je moeder er een feest van maakt. Dat alle aandacht naar jou gaat en iedereen je feliciteert. Je bent een vrouw geworden! Zelf zul je het niet eens begrijpen waar al die drukte nu om te doen is. Misschien vind je het wel heel gênant! In sommige culturen en landen wordt er een groot feest gegeven als een meisje ongesteld is geworden. Vanaf die eerste keer ben je vruchtbaar en kun je dus zwanger worden.

Ongesteld worden

Tussen je tiende en achttiende kun je ongesteld worden. De meeste meisjes worden ongesteld tussen hun twaalfde en dertiende levensjaar. Daarnaast heeft het lichaam een vetpercentage van minimaal 16 procent en een gewicht van minimaal 45 kilo nodig. Stevige meiden worden dus eerder ongesteld. Na de eerste menstruatie groei je nog maximaal 10 centimeter. Als je dus heel jong begint met menstrueren, is de kans groot dat je wat kleiner blijft.

Menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus is de periode vanaf de eerste dag van je menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt je cyclus 28 dagen, maar dat kan bij iedereen verschillen. Het kan ook 21 dagen of 35 dagen zijn. Je menstruatiecyclus zal in het begin niet meteen 28 dagen zijn. Het zal nog wat onregelmatig zijn en je krijgt niet iedere 4 weken een bloeding. Soms kan het wel 2 tot 3 maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Dat is dus helemaal niet raar. Tot je 18e jaar heeft je lichaam tijd nodig om een juist ritme te vinden. Bij de een is dat al heel snel en een ander kan er een paar jaar over doen. Indien je cyclus langer wegblijft dan een half jaar, is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Ook kun je last krijgen van tussentijdse bloedingen of heftig bloedverlies. Dit geldt met name voor meisjes jonger dan 18 jaar.

Opbouw menstruatiecyclus

De menstruatie duurt gemiddeld 4 dagen, waarbij je 2 dagen flink bloedverlies kunt je hebben. De eerste dagen heb je meer bloedverlies dan de laatste. Moet je je binnen 2 uur verschonen, dan heb je last van hevig bloedverlies. Duurt je cyclus 7 dagen of langer? In beide gevallen is dan verstandig om contact op te nemen met je huisarts of met een hormoonspecialiste.

Klachten tijdens je menstruatiecyclus

Tijdens je menstruatiecyclus kun je last krijgen van klachten. Ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden, kun je links of rechts in de buik pijn hebben. Dit is de eisprong en wordt ook wel ovulatiepijn genoemd. Niet iedereen voelt dat de eisprong. Het is niet erg om het te voelen, maar als de pijn te heftig is, neem dan even contact op met je huisarts of een hormoonspecialiste.

Vlak voordat je ongesteld moet worden kun je al klachten krijgen. Je kunt vocht vasthouden, wat je merkt dat je vingers wat opgezet zijn en je je ringen niet fijn kunt ronddraaien. Ook zie je vaak je sok rand in je onderbeen staan. Je stemming is niet altijd vrolijk. Je bent af en toe een bitch en heel snel geïrriteerd. Ook kun je heel boos worden. Je borsten kunnen gevoelig zijn. Je kunt puistjes in je gezicht krijgen of hoofdpijn. Deze klachten voordat je ongesteld moet worden noemen ze Pre Menstrueel Syndroom oftewel PMS-klachten.

Klachten tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie kun je ook klachten krijgen. Denk hierbij aan rugpijn, buikpijn of echt krampen in je buik. Die krampen kunnen heel pijnlijk zijn. Het helpt als je een warme kruik tegen je buik aanhoudt. Hoewel je het misschien niet zou denken, maar bewegen is goed. Het zorgt voor een goede doorbloeding van je lichaam, waardoor je klachten kunnen verminderen. Bij bewegen heb ik het over een stukje wandelen of fietsen en niet intensief sporten. Jezelf een dagje rust geven is heel belangrijk. Als het echt niet gaat, moet je niet naar school gaan. Als je dan een proefwerk moet maken, verknal je hem misschien wel. Het is goed om je menstruatieklachten met je mentor te bespreken. Samen kunnen jullie kijken naar de beste oplossing als je ongesteld bent. Mochten je klachten zo hevig zijn, dat paracetamol niet werkt, dan moet je even met je huisarts of een hormoonspecialiste contact opnemen.

0 reacties

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Kies jij voor een kaal hoofd?

Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel? Ik hoor en zie dat veel...

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...