Word jij gepest?

“heej dikzak, olifant, vetzak, dikke”

Een kleine greep uit de scheldwoorden die ik in de loop van de jaren naar me toe kreeg.

Gymles

Als kind was ik ontzettend graag buiten, lekker! Vooral tijdens vakanties. Dan ging ons gezin altijd naar een camping die vlak aan de Maas lag. Ik was de hele dag actief. Zwemmen, surfen, waterskiën, paardrijden, fietsen, noem maar op.
Na zo’n actieve dag voelde ik me supergoed.

Als er geen vakantie was, was er natuurlijk school. Daar ging ik heel graag naar toe, ik vond het fijn om nieuwe dingen te leren en wilde daar dan alles over weten.

Op de basisschool was er gymles. Vooral teamsport en apenkooi (waarbij allerlei toestellen waren opgesteld en je moest klimmen en klauteren zonder de grond te raken) waren mijn favoriet. Hoge dingen vond ik wat eng, vanwege mijn hoogtevrees.

Als er teams moesten worden samengesteld, koos de docent 2 kinderen die dan vervolgens om beurt iemand mochten kiezen om bij hun team te spelen.
En daar werd ik voor het eerst met iets geconfronteerd….
Ik werd namelijk altijd als laatste gekozen, niemand wilde mij in hun team hebben.

Daar snapte ik werkelijk helemaal niks van.
Ik vond gym leuk, was redelijk goed in teamsport, dus waarom wilde niemand mij kiezen? En dat gebeurde vaker…helaas.
Ook op de camping werd ik hiermee geconfronteerd. Als er een team samengesteld moest worden, werd ik als laatste gekozen en dan met een zucht werd er gezegd ‘oké, dan neem ik Tess wel’.
En ik was weer verbaasd en intussen, na meer van dit soort ervaringen, ook enorm verdrietig.

Middelbare school


De basisschooltijd ging voorbij en ik ging naar de MAVO. Ook daar was gym, wat ik intussen niet meer zo heel erg leuk vond, zeker niet als er teams gekozen moesten worden. Ik voelde de bui dan alweer hangen.
Na een tijdje viel me een patroon op…ik was niet de enige die niet van harte werd gekozen om in een team te spelen. Er waren, naast mezelf, nog 2 andere meiden die ook altijd op de reservebank zaten; 1 meisje was heel erg klein en had slechte ogen waarvoor ze een bril op moest met erg sterke glazen, het andere meisje werd gepest omdat ze niet zo fris rook. Dus samen met de andere 2 meiden was ik geen favoriet tijdens gym.

Pesten

In diezelfde tijd begon ook het pesten naar mij toe. Het waren meestal dreigementen, zo van ‘als jij niet dit en dat aan mij geeft dan sla ik je rot’. Ik wilde geen ruzie en gaf meestal toe. Waardoor ik dan thuis moest uitleggen waarom ik iets niet meer had, bijvoorbeeld een nieuwe etui of mooie pen. Ik heb nooit gezegd dat ik gepest werd.
En tijdens het pesten werd ik uitgescholden…dikke, vetklep, bessie turf (dat was een stripfiguur over een heel dik en dom meisje).


Maar gelukkig gingen we in de vakanties naar de camping. Daar voelde ik me vrijer en verlost van die pesters….dacht ik. Het begon toen ook, zelfs op de camping waar ik me zo thuis voelde…

Dikzak, olifant, vetzak…..

Ik probeerde allerlei dingen, van terugschelden tot negeren. Maar toen niets hielp, ben ik gestopt met contact zoeken met anderen en ging mijn eigen weg. Dat vond ik vervelend in het begin maar later was het heerlijk dat ik die nare scheldpartijen niet meer had en daar ook niet meer tegen hoefde te knokken.

Uiteindelijk is het pesten op school ineens gestopt. Geen idee waarom. Op de camping stopte het ook. Waarschijnlijk omdat ik me meer en meer terugtrok en ‘mijn eigen ding’ deed. En vanuit ‘mijn eigen ding’ doen, ging ik weer contact zoeken met anderen. Beetje bij beetje.

Dit ben ik

Jaren later was ik ‘alles’ een beetje beu en in mijn (wat late) pubertijd knalde ik overal tegenin. Ik wilde niks en wilde vooral laten zien hoe ik me voelde. Op dat moment werd ik punk! Compleet met zwart en blauw haar, panterbroeken, gescheurde shirts, leren jassen en donkere make-up. Ik vond het geweldig, deed wat ik wilde, ging overal en nergens naartoe en had mensen om me heen die me accepteerden zoals ik toen was. Dat voelde wel zo verdomd goed. Geen schelden, geen pesten. Ik was deel van een ‘team’ waar ik me goed bij voelde.

En nu, een hele tijd verder in mijn leven, ben ik geen punk meer, maar hoor ik gezien te worden als ‘volwassene’. Nog steeds val ik een beetje buiten de geijkte groepjes, ik ben niet zus of zo, zit niet in een hokje en val niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Ik voel me ‘mezelf’ hoewel ik, net als iedereen, af en toe nog steeds last heb van twijfels of ik ‘het wel goed doe’

Als er 1 ding is wat ik geleerd heb (oh, wat klinkt dat oud en wijs) is het wel dat iedereen een persoon is, een compleet mens. En niet ‘dikke’ of ‘slechte’ of wat dan ook.

Ik ben Tess en ik ben een buitenkant èn een binnenkant!

Tips-van-Tess:

  • Herhaal tegen jezelf; ik ben mooi, ik ben slim, ik ben belangrijk
    Dat klinkt heel raar en is onwennig om te doen, maar probeer het eens een tijdje. Je hoeft het niet hardop te zeggen, je kan het ook ‘in je hoofd zeggen’.

  • Zoek iets waarbij je jouw energie op een positieve manier kwijt kan. Het maakt niet uit wat het is; van sporten tot tekenen, knutselen of taart bakken.

  • Als je het moeilijk vindt om over bepaalde dingen te praten, kan je ze ook opschrijven. Net of je een brief schrijft naar jezelf. Lees het hardop voor aan jezelf of aan een persoon die je vertrouwt.

  • Kijk niet alleen naar de buitenkant van jezelf of van mensen om je heen, maar ook naar de binnenkant. Iedereen kán iets, iedereen heeft pluspunten en kwaliteiten. Als je ECHT kijkt zie je het.
Tess van Schijndel

Site:    https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....