Wat zou jij doen, als jij durfde te falen?

 

Wat is faalangst? Faalangst is dat je bang bent dat je iets niet goed doet. Dat kan bijvoorbeeld een spreekbeurt zijn,  een tentamen, sollicitatiegesprek. Je wordt heel onzeker. Je wilt het zo graag goed doen, dat je juist bang bent dat je het niet goed doet. Wees gerust, je bent echt niet de enigste. Het is alleen zo ontzettend vervelend. De ene persoon voelt zich wat gespannen. Een ander kan helemaal vastlopen, zo erg, dat hij of zij niets meer doet. En heel stom, zodra je steeds banger wordt dat je fouten gaat maken, ga je juist fouten maken. Ik wil je niet  demotiveren, maar dit is wel een feit.

Ik geef je wat praktische tips, zodat je ondanks faalangst het toch ‘gewoon’ gaat doen.

Tip 1

Ten eerste is het belangrijk om te weten, dan je juist van fouten leert.

Ja, duh…. Wat een inkopper. Maar het is wel zo. Je ‘moet’ juist fouten maken, dit hoort bij het leven. Je leert zo hoe het niet moet. En heel belangrijk.. door fouten te maken, leer je ook wat je niet wilt. Of juist wél.

En iedereen maakt fouten. Wanneer je een bekende Nederlander bent- en je maakt een fout- voordat je het weet valt half Nederland over je heen. Ben je een internationale beroemdheid, dan is de impact van je fout nog groter. Zo zie maar, iedereen maakt fouten. En je bent nog steeds een goed mens. Fouten maken horen bij het leven. Als je dit al accepteert van jezelf, heb je stap 1 gezet.

Tip 2

Ik weet niet wat je graag in de toekomst wilt gaat doen. Maar als je iets wilt bereiken, zul je fouten moeten maken. Succesvolle mensen praten liever niet over fouten, maar over ongewenste resultaten die ze behaald hebben. Sing-a-song writers schrijven songs. Sommige songs komen ze in de hitlijst, andere songs niet. De songs die de hitlijst niet halen, zijn niet fout. Deze songs hebben gewoon niet het gewenste resultaat. Dit voelt al heel anders. En de volgende keer weet de sing-a-song writer, wat hij of zij anders moet doen. Zo geldt het ook voor films. Er zijn films die het heel goed doen in de bioscoop en andere krijgen amper bezoekers.

Heb jij een presentatie, spreekbeurt of een sollicitatiegesprek. En het is niet goed gegaan. Dan heb je het niet fout gedaan. Je hebt hier weer van geleerd én je hebt het gewenste resultaat niet gehaald. En zo leer je meteen wat je moet veranderen, om wel het gewenst resultaat te halen.

Tip 3

Als je tips krijgt, hoe je het de volgende beter kan doen is dit niet erg. Zie het niet, dat je gefaald hebt. Je hebt het gewenst resultaat niet gehaald. En je hoort nu wat je kan doen, om het gewenste resultaat wel te halen. Hier leer je van. Heel flauw, maar niemand kon ineens lopen. Dit is letterlijk gegaan door vallen en opstaan. Door het oefenen, te kijken en vooral vaak te proberen. Totdat het wel lukt, dus totdat je het gewenste resultaat wel hebt behaald.

Tip 4

Wees wat aardiger voor jezelf. Als een ander een fout maakt, wat zeg je dan? Waarschijnlijk iets in de trant van ‘het kan gebeuren, is niet erg. Hier leer je van’. Hoe zou het zijn, als je dit ook tegen jezelf zegt? Jij hebt net zoveel recht, als een ander om het ongewenste resultaat te halen. Jij bent ook een mens van vlees en bloed, met gevoelens en emoties. Je hoeft voor jezelf niet strenger te zijn als een ander.

Ik adviseer je om het liedje: ‘ik hou van mij’ te luisteren😉.

Tip 5

Zie faalangst als een advies. Vaak wordt gezegd, angst is een slechte raadgever. Maar soms kan angst je ook richting geven. Misschien moet je aan iets wel meer aandacht geven. Je bijvoorbeeld goed voorbereiden op een toets, presentatie of sollicitatiegesprek. Want als je het goed voorbereid hebt, dan mag je er vanuit gaan dat er weinig mis kan gaan. Een goede voorbereiding geeft je zelfvertrouwen. En gaat het wel mis – dus niet het gewenste resultaat behaalt – dan kun je jezelf niet verwijten, dat je er niets aan gedaan hebt.

Tip 6

Ik weet niet of je het herkent, maar als je liever iets niet doet, dan stel je het liever uit. Je hebt er geen zin om het voor te bereiden, er in te verdiepen. Het ergste is, dat het dan steeds in je achterhoofd blijft zitten. Je ziet er steeds meer tegenop, en je angst in jouw hoofd wordt alleen maar groter en groter. Als je ergens tegenop zit, dan kun je hier het beste er maar meteen mee beginnen. Dan ben je er vanaf, en dan merk je meestal dat het 100% meevalt. En wat ik adviseer is het ‘gewoon gaan doen’.

Wat je kan doen, is jezelf belonen als je er aan gewerkt hebt. Maak bijvoorbeeld een lijstje wat je ‘moet’ doen. Niets is zo fijn, om het af te strepen als je het af hebt.

En wees je ervan bewust, dat er met gezonde spanning niets mis is. Je bent alert, geconcentreerd en je bereid je goed voor. Echter als de faalangst zo erg wordt, dat je het je leven gaat beheersen, dan adviseer ik je om een keer contact op te nemen met een jongerencoach van jongdoord8.

En een mooie afsluiter. Filosoof Marianne Williamson schreef over (faal)angst: het is geen angst voor je eigen zwakheid, maar angst voor je eigen kracht.

Met een sprankeling

Mariëlle Schoenmakers (oprichtster jongdoord8)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....