Wat als dyslexie, ‘geen’ dyslexie is?

Maar wat dan wel?

Hoe vaak heb je al niet te horen gekregen dat je beter je teksten of woordjes moet leren of misschien zelfs wel de opmerking, “als jij zo blijft lezen ga jij je examen niet halen”. En als klapper eroverheen, “volgens mij heb je dyslexie”. Bam die komt waarschijnlijk binnen en je zelfvertrouwen zakt je finaal in de schoenen.

Maar wat nou, als blijkt dat je het gewoon echt niet ziet wat er staat, gewoon om dat je ogen ieder een ander beeld richting je hersen sturen.  Wat nou als blijkt dat je ogen niet goed samenwerken en dat je hersenen daardoor niet het juist beeld kan weergeven.

Kijken doe je met je ogen, zien met de hersenen!!

Ik zal het je proberen uit te leggen. Op het moment dat je ogen aan het werk gaan, is het de bedoeling dat ze beide op een punt gericht zijn. Ieder oog stuurt een plaatje naar de hersenen en als die 2 plaatjes gelijk zijn dan zie je dus dit plaatje. Op het moment dat het eindpunt niet gelijk is en het ene oog iets meer naar links of naar rechts georiënteerd is, zal dit een onrustig beeld geven.

Het comfort beeld houdt in dat je binoculair ziet, de samenwerking tussen de ogen is dan goed. Bij onrust is de samenwerking dus niet goed en dat noem je dan fixatie disparatie.

Fixatie disparatie heeft heel veel weg van dyslexie.

Zo kan je last hebben van verminderende concentratie, hoofdpijn, moeite met lezen, plannen en automatiseren. En het kan ook nog zo zijn dat je een onhandig bent. Jij die

net altijd die laatste traptree mist of altijd het glas op tafel wat je net omstoot.

Klachten bij Fixatie disparatie  

Er zijn best wel wat klachten die je kunt hebben bij fixatie disparatie en wie weet herken jij er wel een paar……

Algemene klachten zijn:

 • Vermoeidheidsverschijnselen na inspanning.
 • Hoofdpijn, oogpijn of leesogen.
 • Branderige ogen.
 • Droge ogen.
 • Lusteloosheid, vermoeid uit school komen.
 • Gevoelig voor (zon)licht.
 • Ongeluksgevoelig, snel stoten of struikelen.
 • Faalangst.
 • Hoofdpijn tijdens het kijken van 3D films

Klachten tijdens je studie:

 • Vermoeid uit school komen.
 • Niet netjes schrijven/ slordig handschrift.
 • Tijdens het lezen soms even moeten zoeken waar je bent.
 • Lezen niet leuk vinden
 • Lezen kost veel energie.
 • In ogen wrijven tijdens het lezen en/of schrijven.
 • Hoofd niet recht houden tijdens lezen en/of schrijven.
 • Niet horizontaal kunnen schrijven op een blanco vel.
 • Concentratieproblemen.
 • Gedragsproblemen; bij ADHD-ers kan ten onrechte een diagnose gesteld worden, omdat ze gewoon niet zolang naar de letters kunnen kijken.
 • Zeer beperkt ruimtelijk inzicht van getekende driedimensionale lichamen op een plat vlak.

Ook kan je problemen ervaren bij het sporten

Zo kan het maar net zijn dat je net zijn dat je altijd te horen krijgt dat je geen balgevoel hebt of dat je tijdens turnen moeite hebt met de evenwichtsbalk. Fixatie disparatie heeft ook betrekking op je…

 • Balans en evenwicht zijn verstoord.
 • Zwakke oog-handcoördinatie.
 • Slechte inschatting en/of timing om de bal te vangen.
 • Bal niet zien aankomen.

Dus kort samengevat als je je hierin herkent dan is er best nog wat werk aan de winkel.

Visuele screening en dan??

Om erachter te komen of je fixatie disparatie hebt ja of de nee zal er eerst een visuele screening moeten worden afgenomen. Dit is een test waarbij we kijken hoe de ogen werken. Deze test kun je niet doen bij een opticien. Een opticien kijkt of de ogen scherp kunnen stellen en niet of de samenwerking goed is.

De visuele screening is eigenlijk ook gewoon een leuke test. Via een biopter gaan we kijken waar de ogen hulp bij kunnen gebruiken. En dit kan op diepte, kleuren, dichtbij of ver weg zijn. Als we dit uiteindelijk duidelijk hebben kunnen we aan de slag.  Maar mocht er uit de test nu komen dat de ogen zo slecht samenwerken en dat extra controle nodig is, dan zal een doorverwijzing volgen naar een visueel trainer.  Maar dan moeten je ogen dus echt heel slecht samenwerken en dan is er ook vaak een onderliggend stoornis die het nog extra moeilijk maakt.

Aan de slag

Als blijkt dat je ogen dus niet goed samenwerken gaan we aan de slag en nu moet je niet denken dat dit hele moeilijke en ingewikkelde oefeningen zijn, want dat is niet zo. Wel is het zo dat we niet alleen met de ogen aan de slag gaan maar met het hele lichaam, want vaak blijkt dat er motorische ook nog wel wat belemmeringen zijn die deze ontwikkeling in de weg staan. En denk dan aan trampoline springen, met ballen aan de gang eigenlijk is het gewoon gezellig en ga je glimlachend de deur uit.

Er zitten door het hele land coaches verspreid die hierin kunnen helpen dus keus genoeg om

iemand te vinden die dichtbij in de buurt zit of misschien toch iets verder weg omdat die net wat leuker en gezelliger lijkt.  Want alles valt of staat op basis van vertrouwen. Dus kies altijd

iemand waarbij jij je goed voelt.

Erna Janssen

Matria-coaching.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....