Tips om gezond de Corona door te komen

Ondertussen is het alweer oktober 2020 en zitten we al vanaf maart in deze Corona crisis. Ik denk dat iedereen er ondertussen wel aardig klaar mee is én met al deze nieuwe aangescherpte maatregelen wordt het er niet beter op……

Online onderwijs

Nu zijn de basis- en middelbare scholen onderhand alweer een tijdje open, maar dit is niet het geval voor de hogescholen en universiteiten. Zelf studeer ik op het Saxion in Enschede en zit ik in mijn tweede jaar. Ik doe de opleiding Creative Business – media, informatie en communicatie. Ik zit al vanaf 13 maart 2020 thuis aan school te werken en online colleges te volgen. Toetsen moet ik thuis maken, in groepjes werken aan een project gaat via Microsoft Teams en mijn tijd moet ik maar zo goed mogelijk indelen zodat ik aan het eind van de periode mijn tentamens maar haal.

Heel moe

Ik merk dat ik het erg moeilijk vind om steeds motivatie te krijgen om bezig te gaan voor school. Vaak volg ik mijn colleges vanuit mijn bed en loop ik elke dag in mijn pyjama rond. Dit is natuurlijk allesbehalve motiverend, ik word er juist alleen maar vermoeider door.

Een paar maanden geleden voelde ik me ook niet zo goed. Ik werd ‘s ochtends vermoeid wakker en ik ging weer vermoeid slapen. Dit ging dag in dag uit zo. Ik zat niet lekker in mijn vel en school leidde hieronder. Op een dag besloot ik naar de dokter te gaan, zij raadde mij aan om bloed te gaan prikken. Ik was er heilig van overtuigd dat ik misschien de ziekte van pfeiffer had, want waar kwam anders die vermoeidheid vandaan? Natuurlijk waren alle waarden in mijn bloed goed en ik wist niet zo goed wat ik nu kon doen om mijn vermoeidheid over te laten gaan.

Mijn vermoeidheid kwam natuurlijk door deze hele corona en quarantaine tijd. Ik kon niet meer sporten, niet meer met vriendinnen naar de bios of lekker uiteten, alles viel weg. Ik hou van een beetje structuur in mijn leven. Dat ik gebeurtenissen heb waarin naartoe kan leven, dit vind ik fijn. Nu werd ik in de ochtend wakker en dacht ik: ‘alweer online les…’

Ik ben zeker niet de enige student in Nederland die het lastig vindt om zichzelf voor school te motiveren. Ik wil super graag al mijn tentamens halen, maar soms zie ik door de bomen het bos niet meer. De deadlines en lesvoorbereidingen lijken als maar meer te worden en dit onlineonderwijs valt me echt 100 keer zwaarder dan een normaal college. Ik ben bij mezelf gaan denken, wat helpt mij heel erg? Dit wil ik graag met jullie delen.

Tips

Tip 1

Ten eerste heb ik een notitieboekje gekocht waar ik per week mijn ‘to-do list’ in schrijf. Ik begin de week op maandag ochtend. Ik schrijf alle vakken op met daaronder alle dingen die ik afgerond wil hebben voor deze week. Ook overige dingen die ik graag af wil hebben voor dat vak. Ik zet er een vierkantje voor en zodra ik iets afheb, vink ik dit af. Ik vind het persoonlijk een heel fijn gevoel om iets af te kruisen. Dan zie ik ook echt dat ik iets heb gedaan, dit is best motiverend. Dit helpt mij heel erg omdat ik dan per week aan het werk ben en niet al gelijk alle einddoelen opschrijf. Probeer het in stapjes te doen, week per week. Ik hou met dit boekje het overzicht en zo heb ik niet het idee dat ik op het laatste moment alles moet doen. Want dat is ook nog wel een dingetje, uitstelgedrag…

Tip 2

Ten tweede heb ik mezelf echt aangeleerd om mijn wekker rond 8:00 uur te zetten. Zo blijf je in een bepaald ritme. Ik ben in de ochtend altijd veel productiever en zo kan ik meer werk afkrijgen. Als ik pas om 11:00 uur uit mijn bed kom, weet ik dat ik niks meer aan mezelf heb die dag. Vaak heb ik dan na anderhalf uur geen zin meer en dan ga ik lekker Netflix kijken.

Probeer wat voor jou fijn is. Bijvoorbeeld eerst jouw doelen voor die dag halen en werken aan school tot een uurtje of 14:00 uur en daarna jezelf belonen met een leuke serie op Netflix of Videoland. Maar misschien ben jij ook wel heel productief in de avond. Het huis is dan lekker rustig en stil. Spreek dan wel met jezelf af dat je ook echt iets gaat doen en leg je telefoon ver weg van waar jij zit. Pak je telefoon pas weer als je goed gewerkt hebt. Dit is zelfbeheersing, ik weet het 😉

Tip 3

Als laatste tip, dit is misschien wel het belangrijkste. Blijf leuke dingen doen! Hou je natuurlijk wel aan alle maatregelen en geef geen feest voor 50 personen, maar ga een middagje met een vriend of vriendin de stad in. Lekker lunchen of gezellig wat drinken. Ga tussen je lessen door even een stukje met de hond lopen of doe een work-out als je dat leuk vindt. Als je een groepje hebt waar je opdrachten mee moet maken, spreek dan een keer in het echt af, in plaats van op teams. Je kan erg toeleven naar dit soort dingen en zo hou je je saaie ‘studenten’ leven zonder uitgaan toch nog een beetje leuk…

Succes met alles!

Deze blog is geschreven door

Indy Hermsen (jongerenteam jongdoord8)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...