Tijd voor jezelf, ja dat mag!

“Als kind was jij altijd alleen, ik vond dat zo zielig. Dan liep jij weer alleen om te gaan zwemmen en ging je daarna alleen weer terug”

Alleen……een eigen keuze!

Dat hoorde ik tijdens een reünie van een camping waar ons gezin elk jaar weer kwam. Voor ons, als jongeren, was het een geweldige plek!
De camping lag bij een klein dorpje en was een oude boomgaard, volop kersen en appeltjes. Het ‘beste’ van de camping was, dat mijn ouders er heel relaxed waren, heel anders dan thuis, waar er toch meer ‘moest’.
De rivier de Maas lag vlakbij de camping en alle campinggasten hadden iets met water; van vissen tot surfen, waterskiën en zwemmen.

Op de camping deed ik mijn eigen ding, zoals dat heet. Ik ging veel zwemmen, hielp in het hotel/restaurant, dat ietsje verderop zat. En ik had mijn boeken, fantasie en speurtochten.

Ik organiseerde samen met een paar andere oud-campinggasten een reünie. Mooi om alle verhalen te horen en foto’s terug te zien. Meerdere mensen vertelden mij dat ik altijd alleen was en dat ze dat heel erg vonden voor mij. Er kwamen foto’s voorbij waar groepjes jongeren op poseerden en ik dan op de verre achtergrond voorbijliep.

Eerlijk gezegd vond ik het nogal heftig dat er zo over mij gedacht was.
Ikzelf had toen dat gevoel helemaal niet zo.

Ook later als jongvolwassene en nu als oud-volwassene 😉 heb ik daar geen last van, terwijl de ‘buitenwereld’ het soms vreemd vindt dat ik graag alleen ben en tijd voor mezelf nodig heb.

Balans in geven en nemen

Een vriendin van me postte pas een artikel op Facebook. Dat ging erover dat er mensen zijn die contact met anderen fijn vinden en ook de tijd voor zichzelf hard nodig hebben zodat ze een balans krijgen.

Als voorbeeld: stel je hebt een stapel mooie tekeningen en elke keer als je iets leuks doet met vrienden, geef je ze een tekening omdat het gezellig is. Als je veel onderneemt met vrienden en ze elke keer een tekening geeft, zijn de tekeningen op een gegeven moment op. En dan moet je ze weer aanvullen, want anders kan je geen tekeningen meer geven.
Dan heb je eigen-tijd oftewel me-time nodig om de tekeningen-voorraad weer aan te vullen.

Zo zit het een beetje in elkaar. Als je contact hebt met anderen dan kost dat energie. Soms fijne energie soms minder fijne energie. En dat maakt niet uit zolang je de energie maar aan kan vullen.

Ikzelf heb dan echt me-time nodig, mijn eigen tijd. Ik noem dat inderdaad me-time. Voor mij kan dat van alles zijn. Als jongeren had ik dan èn een activiteit (zwemmen, sporten) nodig èn iets rustigs (boek lezen, tekenen). Had ik genoeg me-time, dan kon ik weer in contact met anderen.

Nu, als volwassene, heb ik dat ook nog steeds. Als ik bijvoorbeeld afgesproken heb met vrienden, en de dag erna ook en de dag erna ook, dan merk ik dat de balans weg is en ik erg moe ben. Voor mij werkt het perfect als ik 1 of 2 dagen iets afspreek afwissel met me-time.

En het is nog steeds zo dat de maatschappij, zoals ik het maar zal noemen, raar tegen mij en mijn me-time aankijkt.

Want wat is nou leuker dan continue leuke dingen doen met anderen? Kijk maar naar alle Social Media…nou, voor mij is dat kei vermoeiend, zonder balans raak ik bekaf.

Dus ik wissel af en ‘reserveer’ mijn me-time ! Dat lukt vaak, maar niet altijd. Als het niet lukt dan krijg ik hoofdpijn, buikpijn en een extreem kort lontje als je begrijpt wat ik bedoel. Voor de buitenwereld ook beter als ik me-time gebruik.

Hoe doe je dat? Praktische tips!

Maar ja, hóe doe je dat nu? Dat me-time waar ik het de hele tijd over heb. Lekker makkelijk gezegd toch? Ik zal jullie wat tips geven die hartstikke handig kunnen zijn.

Kijk eens serieus naar je eigen agenda. Staat die bomvol met afspraken met anderen EN ben je bekaf van al die afspraken. Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je niet genoeg eigen-energie hebt opgeladen.
 
Probeer eens een paar weken een ander manier. Afspreken afwisselen met tijd voor jezelf. Bijvoorbeeld na een afspraak ga je naar je eigen kamer om muziek te luisteren of je gaat een rondje lopen (met je hond of leen de hond van vrienden/buren) of even lekker niks en een beetje staren naar buiten.

Voel je je beter als je afspraken afwisselt met eigen tijd? Dan heb je dat waarschijnlijk echt die wisseling nodig.

Wat ook goed werkt is stilte, natuur en meditatie. Voor de een is keihard sporten nodig en de ander zoekt de stilte op. Allemaal goed, er is geen goed of fout, zolang je jouw energie maar opbouwt hè!                  

Er is altijd tijd voor jezelf!


                     
Tess van Schijndel

Site:    https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....