Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.
Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.

Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de acteur/filmster. Als je graag films kijkt, heb je vast wel ooit een film gezien waar hij in speelt. Hij verdiende miljoenen met zijn films en hij gaf ook miljoenen uit. Het kon zo gek niet zijn of hij kocht het, van een kasteel tot een schedel van een dino. En na een tijdje verloor hij al zijn geld omdat hij ‘vergeten’ was belasting te betalen. Dit is erg extreem natuurlijk en als je het leest denk je…’mij zou dat niet gebeuren, als ik miljoenen had bleef ik dezelfde persoon’.

Tja, dat denk ik ook altijd, maar ik ga toch twijfelen na dit soort verhalen.

Hoe ga je met geld om?

Maar hoe leer je dat dan, met geld omgaan? En wat is makkelijker om te doen; met geld omgaan als je voldoende geld hebt of met geld omgaan als je onvoldoende geld hebt.
Het lijkt me beiden lastig. Ik heb verschillende geldsituaties meegemaakt in mijn leven, van tweeverdiener tot een uitkering en in armoede, van huiseigenaar tot op kamers. En bij alle geldsituaties ging het geld op aan rekeningen. Uiteraard bij de momenten dat ik meer geld had, ook aan dingen als lunch, terrasje, festival enzo.

Met geld omgaan moet je leren. Omdat ‘geld’ best taboe is, blijft het moeilijk. Als je opgroeit wordt er weinig verteld thuis over geld, je weet meestal niet wat voor geld er ‘binnenkomt’ bij jou thuis. De financiële situatie thuis, is die oké, kunnen de rekeningen goed betaald worden of is dat niet zo makkelijk? En hóe ben je financieel opgevoed. Krijg je zakgeld/kleedgeld ? Word er verteld hoe je met je geld moet omgaan? Moet je sparen/of niet.
Al deze zaken zorgen ervoor dat je leert hoe je met geld om kan gaan, hoe het voelt om te kiezen wat je er wel of wat je er niet mee kan doen.

Als het moeilijk bespreekbaar is thuis, kan je ook jezelf wat dingen leren over met geld omgaan.

Tips van Tess:


– kijk heel realistisch naar je geld
– hoeveel geld heb je per maand
– kijk eerst wat je zelf MOET betalen van je geld
– zijn dat dingen die je elke maand moet betalen of 1 keer per jaar of zo
– wat wil je graag kopen of wil je ergens voor sparen
– leg elke maand of elke week een bedragje opzij voor onverwachte dingen
– je kan een spaarrekening openen; hoewel je bijna geen rente meer krijgt, maar het is wel handig om de spaarrekening te gebruiken om je geld te ‘parkeren’. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand geld automatisch sparen en een spaardoel bedenken. Ook handig als je geen spaardoel hebt, maar geld apart wil zetten voor onverwachte dingen

Tess van Schijndel

Site:   https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Wie veel geld heeft is gelukkig

Wie veel geld heeft is gelukkig

Deze week stelling 2 met wat meer uitleg.Iedereen antwoordde met ‘nee’ op deze stelling. Dit is ook een lastige stelling en waarom dan wel?Dan moet je het eigenlijk eerst gaan hebben over ‘wat is gelukkig zijn’. Wat is gelukkig? Gelukkig zijn is voor iedereen...