Low Budget en (Corona-proof) leuke dingen doen

Ik schrijf al een tijdje de ‘Tips-van-Tess’ en post die op Social Media.
Wat zijn dan die ‘Tips-van-Tess’?

Het gaat vooral om dingen die (bijna) gratis zijn en waar je veel plezier mee kan hebben. De ideetjes komen van mezelf of van allerlei sites die ik regelmatig bezoek.

Soms is het fijn om even lekker te relaxen en dan, met niet te veel moeite, leuke dingen te kunnen ondernemen, Omdat mijn werk vaak gaat over ‘minder geld hebben’ let ik bij de ‘Tips-van-Tess’ wel altijd op dat het financieel best goed te doen is.

Bij tips van sites zal ik de link erbij zetten, kan je zelf ook lekker rondsnuffelen.

Koken en receptjes uitproberen

Vraag vrienden of ze ook zin hebben om wat receptjes uit te proberen. Zorg dat de keuken beschikbaar is voor jullie (vergeet niet om de keuken na gebruik op te ruimen, wel zo aardig voor de keuken-eigenaren)

Wat erg leuk is, is ‘5 minute crafts food’:

https://www.facebook.com/5MinuteCraftsFood/ Er zijn heel veel verschillende 5-minute-crafts, van knutselen tot girls, van koken tot Halloween. Je kan ze op alle Social Media vinden, tik ‘5 minute crafts’ en bám miljoenen ideeën.

Met koken is het handig om dan 1 product te kiezen, bijvoorbeeld eieren en dan de 5-minute-craft-food “36 crazy ways to cook eggs” https://youtu.be/66Ck_5SePZg
Voordeel: je hoeft maar 1 product te kopen (eieren in dit geval) en snel de keuken in met je vrienden voor lol en lekkers.

Kom ik automatisch bij het volgende…

Samen met vrienden eten

Leuk al dat kokkerellen, maar misschien is het niet jouw ding. Wel om het op te eten?

Organiseer een ‘snaai-avondje’ met je besties. Lekker chillen waarbij iedereen dan iets lekkers meebrengt zodat je de kosten wat verdeelt. Stem het even af zodat je niet met 20 zakken dezelfde chips op de bank zit. Budget-lekkers?
Denk eens aan popcorn zelf maken. Er is trouwens ook lekkere microwave-popcorn.

En natuurlijk kan je ook samen gezond koken en eten. Ook dan is het leuk als ieder een gerechtje maakt. Zo is het èn een verrassing wat het wordt èn hoef je maar 1 gerecht te maken en niet veel boodschappen te doen.

Kerst-diner

Dat doet me denken aan 1 van de meest bijzondere Kerstmaaltijden die ik heb gehad. Ik woonde op kamers en we deelden daar een grote eetkamer, een ouderwetse keuken met een stenen vloer en een hele grote ronde tafel. Het was rond Kerst en we wilden met z’n allen, plus ‘aanhang’, samen eten op Kerstavond. Maar niemand had zin om uren in de keuken te staan en niemand had geld om een compleet Kerstdiner te verzorgen. Wat hebben we toen gedaan?

Tip-van-Tess; we hebben lootjes gemaakt. Elk lootje had een gerecht. Bijvoorbeeld ‘voorgerecht’ ‘toetje’ of ‘groente’. Omdat er ook mensen bleven slapen hadden we ook lootjes voor het ontbijt. Plus we hadden een verschil gemaakt tussen grote en kleinere recepten. Iedereen kon twee lootjes pakken,1 kleine en 1 grote. Zo had ik bijvoorbeeld ‘soep’ en ‘bijgerecht’.

De 5 bewoners van het huis hadden ieder hun eigen keuken. Al uren van tevoren was iedereen aan het koken en het was erg verrassend wat er ’s avonds op tafel stond. Aan de ronde tafel waren nog enkele andere tafels gezet. En toen kwam iedereen met hun lootjes-gerecht. Ik moet zeggen dat het een grappige combi was; van rijst en puree, kip en vis, groenten en aardappelkroketjes. Het mooiste was dat iedereen zó z’n best had gedaan en dat het ook nog eens betaalbaar was.
We hebben na het Kerstdiner allemaal onze oude vinyl tevoorschijn gehaald en afgespeeld op de ouderwetse pick-up (wat nu weer helemaal hipster is). Dus…volgende…is….

Muziek

Wat ik al zei. Het is serieus hipper dan hip om vinyl te hebben en te draaien. In mijn tijd, ja ik weet het ik ben ‘oud’, was er alleen maar vinyl of zoals we het toen noemden, elpees. Van singletjes tot 12” (tussen singletje en elpee in) en elpee. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik zoveel vinyl heb weggedaan. Maar ik heb nu weer een pick-up en gelukkig nog een groot deel van mijn vroegere vinyl.
Ben je een muziekliefhebber? Ruil eens muziektips, vinyl, deel Spotify playlists en ontdek op die manier veel nieuwe muziek.
Kijk eens rond op Youtube of Soundcloud. (Gratis!)
Vind je het leuk om cd’s of vinyl te verzamelen? Ga eens naar je tante, oom, neef, nicht, vraag je vader, moeder of post je vraag op Social Media. Mensen raken aan de straatstenen hun cd’s niet kwijt. Misschien geven ze het gratis aan jou en kan jij een paar leuke muziekavondjes organiseren met je maatjes.


Films

Datzelfde over films. Ik ben een enorme filmliefhebber en voordat je films kon streamen waren er alleen de film die je via ‘piraten’ kon downloaden. Uit die tijd heb ik een verzameling van honderden gedownloade films op 2 externe schijven staan. Dat downloaden mocht op een gegeven moment niet meer, het was zelfs strafbaar. Maar toen kwamen o.a. Netflix en Videoland. Helaas wel betaald maar het grote voordeel is dat je met een aantal mensen samen kan doen op 1 account. Zo kan je toch de kosten delen en betaal je rond de € 2,50 per maand.
Ook hier kan je eens een rondje familie & vrienden doen. Wat ik al eerder zei over cd’s is ook zo met dvd’s. Mensen kijken het niet meer omdat de meesten Netflix/Videoland hebben.
Met je gescoorde dvd’s en een dvd-speler (jaja, die willen mensen ook niet meer) kan je urenlang films kijken. Gratis!

Boeken


Boeken, leesvoer, het spreekt voor zich. Als je het voor school moet lezen, is lezen niet altijd meer leuk. Maar, mocht je het wel leuk vinden en het als pure ontspanning zien, dan is er genoeg. Een lidmaatschap bij je Bibliotheek is een optie. Of stel de vraag op Social Media (Facebook en Appeltje-Eitje zijn geweldig hiervoor) wie er nog boeken heeft die ze gratis kwijt willen.

Kringloopwinkel

Zo ga ik regelmatig naar de Kringloopwinkel om wat spullen af te geven die ik niet meer wil en dan maak ik altijd de grote fout….en loop naar binnen. Even rondsnuffelen en ik kom thuis met…yep, boeken en tijdschriften. Laatste had ik een enorme stapel woontijdschriften. Die vind ik leuk om ideetjes uit te halen. Normaal is zo’n glossy rond de € 7,50 (of duurder). Bij de kringloopwinkel € 0,50 per stuk.
Ik heb er al veel stapeltjes gescoord, hobby, sport, tuin, muziek, je kan alle onderwerpen tegenkomen.

Lekker even wegPoeh, soms ben je er he-le-maal klaar mee en wil je er echt even uit. Maar je portemonnee zegt ‘nee’. Wat kan je low-budget ondernemen?


In de zomer is dat een stuk makkelijker. Kijk eens op de site https://www.zwemwater.nl/. Daar vindt je veilig zwemwater in de natuur, soms gratis, soms betaald. Wat sandwiches en drinken mee en je hebt een heerlijke dag.

Woont iemand uit je familie in een omgeving die jij leuk vindt? Misschien hebben ze wel een huis-huisdieren-oppas nodig als ze een weekendje weg gaan. Jij blij, zij blij. Of ga logeren bij je beste vriend of vriendin

Als er weer festivals mogen worden georganiseerd, kan je je aanmelden bij de organisatie van een festival om als vrijwilliger mee te helpen. Vaak krijg je gratis entree en soms ook consumptiebonnen. Werken en gratis je favoriete bands zien, yeah!

En wat altijd kan en erg dankbaar is, is een rondje lopen met de hond. Je eigen hond, een hond van vrienden of buren en je kan ook contact opnemen met een dierenasiel in je buurt. De honden die daar zitten worden uitgelaten door vrijwilligers, iets voor jou? https://hondjeuitlaten.nl/

En dan nog…

Uiteraard zijn er dan nog leuke sites zoals Pinterest waar je echt van alles kan vinden! Het makkelijkst is om gewoon tips te vragen op Social Media en je krijgt een overload aan tips; leuk, gek, ongewoon, saai, anders, voor jezelf, voor samen met je besties, uit, thuis, met hond, zonder hond, en nog veel meer.

Vragen is vrij (en gratis trouwens!)

Tess van Schijndel

Site:   https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...