LHBTIQ… wat?

Mijn ouders gaven zo nu en dan wel eens een korte preek over vriendjes en dat het ook helemaal oké is om verkering te hebben met een meisje. Maar ik stond er nooit bij stil dat zoiets mij zou gebeuren. Ik wist dat ik jongens leuk vond, maar meisjes? Dat was niet eens in mij opgekomen! Tenminste, voordat ik begon aan de “Orange Is the New Black”, een serie waar veel relaties tussen twee vrouwen in voorkomen. Vanaf dat moment ontstond de twijfel over mijn seksuele oriëntatie, die uiteindelijk zo’n vijf maanden heeft geduurd. Elke nacht probeerde ik antwoord te geven op vragen als ‘vind ik haar wel echt leuk?’, ‘val ik dan op meisjes?’ en ‘dan ben ik niet heteroseksueel, maar wat dan wel?!’. Dit was niet alleen ontzettend vermoeiend, maar ook lichtelijk deprimerend. Niet weten wie of wat je bent kan echt heel naar zijn. Maar na vijf maanden kwam ik tot de conclusie dat mijn seksuele oriëntatie biseksualiteit is.

Met seksuele oriëntatie wordt bedoeld waar jouw seksuele, romantische en emotionele voorkeur en verlangens liggen. De meest bekende seksuele oriëntaties zijn heteroseksualiteit en homoseksualiteit, daar heb je vast al wel eens van gehoord. Maar er zijn nog veel meer seksuele oriëntaties naast deze twee! De ene seksuele oriëntatie komt vaker voor dan de ander, maar ze zijn allemaal even normaal 😊. Hieronder staan ze stuk voor stuk uitgelegd.

Heteroseksualiteit

Personen die heteroseksueel zijn hebben een voorkeur en verlangen naar personen van de andere sekse.

Sekse is de bepaling of je mannelijk of vrouwelijk bent gekeken naar lichaamskenmerken.

Homoseksualiteit

Homoseksuele personen hebben een voorkeur en verlangen naar personen van dezelfde sekse. Wanneer er wordt gesproken van homoseksualiteit, wordt er vaak van uitgegaan dat het over twee mannen gaat. Maar homoseksualiteit gaat ook over twee vrouwen. Homoseksuele vrouwen worden ook wel lesbiennes genoemd.

Biseksualiteit

Personen die biseksueel zijn vallen op meer dan één geslacht, namelijk beide seksen. Een biseksueel persoon valt dus op zowel mannen als vrouwen

Panseksualiteit

Bij panseksualiteit voelt iemand zich op seksueel, romantisch en/of emotioneel gebied aangetrokken tot alle seksen en genders. Dit betekent dat panseksuele personen zich ook aangetrokken voelen tot personen die niet cisgender zijn.

Gender is in hoeverre jij je zelf mannelijk of vrouwelijk voelt. Het gaat dus om wat je bent in je hoofd, niet enkel je lichaamskenmerken.

Polyseksualiteit

Polyseksuele personen hebben een romantische en/of seksuele aantrekking naar personen van verschillende seksen en genders. Het verschil met panseksuele personen is dat zij een voorkeur hebben naar alle seksen en genders, bij polyseksuele personen is dat niet het geval.

Aseksualiteit

Bij aseksuele personen is er een gebrek of afwezigheid van seksuele gevoelens. Het kan zijn dat er wel sprake is van seksuele gevoelens, maar dat er geen seksuele aantrekking is naar anderen. Maar bij sommige aseksuele personen zijn er helemaal geen seksuele gevoelens.

Autoseksualiteit

Autoseksuele personen hebben een seksuele voorkeur voor hun eigen lichaam. Autoseksuele personen kunnen zich alsnog seksueel aangetrokken voelen tot anderen, maar de voorkeur gaat uit naar het eigen lichaam.

Demiseksualiteit

Personen die demiseksueel zijn ervaren pas seksuele gevoelens voor iemand wanneer er sprake is van een sterke emotionele band.

Sapioseksueel

Sapioseksuele personen voelen zich niet aangetrokken tot het uiterlijk, maar voornamelijk tot iemands intelligentie.

Queer

Het begrip ‘queer’ wordt op verschillende manieren gebruikt. Vaak wordt het gebruikt als begrip dat verwijst naar alles wat niet heteroseksueel en cisgender is. Het kan dus een verzamelbegrip zijn voor iedereen binnen de LHBTI+ gemeenschap.

Iemand is cisgender als de sekse matcht met het gender. Dus als jij de lichaamskenmerken hebt van een jongen en je ook een jongen voelt, dan ben je cisgender.

Ik kan me voorstellen dat die hele lijst aan seksuele oriëntaties een beetje overwhelming kan zijn. Misschien weet jij al van jezelf wat jouw seksuele oriëntatie is, wat natuurlijk top is! Maar misschien heb je nog geen idee. Het is oké om nog niet te weten welk begrip uit het rijtje seksuele oriëntaties bij jou hoort of als je nog twijfelt op wie of wat je valt.

Iedereen is anders. Sommige personen wisten als kind al dat ze alleen op jongens vallen en met meisjes enkel vrienden zouden kunnen zijn. Maar er zijn ook volwassenen die nog niet helemaal weten wat hun seksuele oriëntatie is. Dit geeft niks en het heeft ook geen haast, dus probeer er voor jezelf geen druk op te leggen (uit ervaring helpt dit ook helemaal niet!). Wie weet komt er een dag dat je opeens voelt wat jouw seksuele oriëntatie is, wanneer je toevallig begint aan een nieuwe serie ofzo 😉. En als die dag er niet komt dan geeft dat ook niet, als je maar doet waar jij je goed bij voelt.

Mocht je toch lopen piekeren over wat je voelt en wilt als het gaat om je seksuele oriëntatie, weet dan dat er altijd mensen zijn waarmee je kan praten. Door te praten over de dingen die je dwars zitten kom je vaak weer tot nieuwe inzichten. Daarnaast kan het ook fijn zijn om gewoon even je hart te luchten bij iemand. Let er wel op dat je dit doet bij iemand die je vertrouwt. Dit is namelijk erg belangrijk bij het delen van je gedachten en gevoelens. Je moet je op je gemak voelen bij iemand en niet bang zijn jezelf te uiten. Is er bij jou een persoon in je omgeving die jij vertrouwt? Misschien één van je ouders, een goeie vriend of een lerares op school? Het is onwijs fijn als je iemand in je omgeving hebt waar je goed mee kan praten en die naar jou luistert.

Mocht je niet zo iemand hebben, dan zou je misschien een van onze jongerencoaches een bericht kunnen sturen! Zij luisteren naar jou en denken met je mee naar mogelijke oplossingen bij problemen.

Of je nou biseksueel, homoseksueel, panseksueel, heteroseksueel of wat dan ook bent, je hebt evenveel recht op liefde en acceptatie als ieder andere persoon. Dat is het allerbelangrijkst om te onthouden.

Deze blog is geschreven door

Joyce Rietveld (jongerenteam jongdoord8)

Bronvermelding:

https://www.uber.com/nl/nl/pride

http://www.holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=17915

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Kies jij voor een kaal hoofd?

Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel? Ik hoor en zie dat veel...

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...