Laat niemand je vertellen dat je een stoornis hebt!

De diagnosedrift die in Nederland heerst is gigantisch groot.

Zo groot, dat er mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat

 • dyslexie (lezen moeilijk vindt)
 • dyscalculie (rekenen moeilijk vindt)
 • en AD(H)D (het ‘druk’ in je hoofd is, een vol hoofd hebben)

een stoornis is.

En dat we dit ‘gewoon’ maar voor waarheid moeten aannemen.

Jij mag hier ook anders naar kijken

Ik geloof dat ieder mens het recht heeft op een leven waar je blij en gelukkig mag zijn. Met al jouw mogelijkheden. Iedereen heeft – ongeacht een label of niet – kwaliteiten, valkuilen en leerpunten.

Hoe oud of jong jij ook bent.

Er zijn jongeren die gaan heel graag naar school, die voelen zich prettig bij hoe het leven gaat. Echter er zijn ook jongeren die liever een ander pad bewandelen, voelen zich hier beter bij. Leren misschien anders, dan dat ze op school leren.

Wat ik zo jammer vind is, zodra je niet in het plaatje past, zoals de ‘maatschappij’ vindt dat het hoort. Dan wordt er anders naar je gekeken, je krijgt misschien wel een diagnose. In plaats van dat je een persoon bent, ben je in eens een diagnose. Maar is er ooit aan gedacht, dat jij nu eenmaal graag anders leert, of het in een andere omgeving fijner vindt?

Ik zou het zo fijn vinden, als we dit meer van elkaar respecteren. Elkaar de ruimte en de plek geven, die een ieder nodig heeft. En dat het ‘gewoon goed’ is? Ongeacht welke weg jij, ik of een ander bewandelt?

En natuurlijk is het soms spannend om jouw eigen weg te bewandelen. Want jouw weg in het systeem zal misschien nog aangelegd moeten worden.  En dit kan stap-voor-stap, vol vertrouwen mag jij jouw pad aanleggen. Waarin jij optimaal tot jouw recht komt, met jouw kwaliteiten. Wetende wat jouw leerpunten en valkuilen zijn. Hoe jij hiermee om kan gaan.

Ik hoop dat jij jezelf gunt en weet, dat jij goed bent zoals jij bent. Want er is niets mis met jou.

De voordelen van ‘anders naar de wereld kijken’

Omdat er vaak gekeken wordt naar wat jij niet kan (omdat het bijvoorbeeld op school niet zo makkelijk gaat), is het fijn om te weten, wat jij allemaal van nature wél kan. Dit wil zeggen wat jij niet hoeft te leren, omdat je het gewoon al kan:

 • je bent heel creatief. En hierdoor bedenk jij de mooiste en apartste dingen
 • je denkt in oplossingen, in plaats van problemen
 • jij hebt een grote fantasie en hierdoor kun je de wereld mooier maken
 • je voelt dingen heel goed aan, en zo bouw je een goede mensenkennis op. Je mag vertrouwen op jouw buikgevoel. Als het goed voelt, dat dit dan ook zo is. En als het niet goed voelt, dan moet je het vooral niet doen. Dit noemen ze intuïtie.
 • Je kunt snel denken en verbanden leggen. Mensen begrijpen je hierdoor niet altijd, omdat zij wat minder snel denken dan jij. Dus jij mag leren, hen letterlijk staps-gewijs mee te nemen in jouw denken. En, omdat jij zo snel verbanden kunt leggen, zie jij snel oplossingen wat andere mensen niet zien.
 • Jij kan out-of-the box denken en je durft dit ook. Je durft risico’s te nemen, je ontwikkelt en ontdekt activiteiten/dingen die anderen niet zien.

Laat niemand bovenstaande kwaliteiten van je afpakken. Want door deze kwaliteiten kun je heel veel betekenen voor de wereld en voor anderen.

Bekende mensen met een ‘label/ diagnose’.

Misschien ken jij deze mensen wel. Zij hebben allemaal een diagnose/label. Dit wil niet zeggen dat ze het altijd makkelijk hadden, maar ze durven te geloven in zichzelf en vooral ook anders naar de wereld te kijken. En daardoor deden ze dingen die andere mensen niet zagen, niet durfde. Of zelfs niet in geloofde. En zij geloofde het wél, dus het is ze gelukt.

Bij deze enkele beroemdheden:

 • Leonardo da Vinci (= wordt gezien als één van de grote geniën, hij is o.a.: architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver, schilder) 
 • Thomas Edison (= een groot uitvinder, hij heeft 1400 uitvindingen op zijn naam staan!)
 • Walt Disney (= Amerikaans filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer en internationaal icoon). Waarschijnlijk ken jij wel de vele Disneyfilms en het Disney pretpark
 • Albert Einstein (= wordt gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis). En weet je: het leren op school ging hem ook niet zo makkelijk af……
 • John Lennon (één van de oprichters van de groep The Beatles).

Bekende mensen die je misschien van nu wel kent: Will Smith, Richard Branson, Justin Timberlake, Jim Carry, Dennis Weening, Jochem Meyer, Jan Versteegh, Joop van den Ende (=mediamagnaat van de Nederlandse televisie en musical)

Google maar eens bekende mensen met ADD, ADHD, dyslexie of dyscalculie. Er zijn er best veel. Ik zal niet zeggen, dat het altijd makkelijk is. Maar dit geldt voor iedereen.

Wat ik je nog wil meegeven, het gaat er niet om, wat je hebt, wat er gebeurt. Het gaat erom, hoe ga je hiermee om. Het gaat er om hoe jij erop reageert. En dit kun je leren.

Jij kan het ver schoppen als je in jezelf durft te geloven.

Ga staan voor jouw talenten.

Mariëlle Schoenmakers

Sprankelenderwijs

Oprichtster jongdoord8

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....