Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel?

Ik hoor en zie dat veel jongeren wel een keer hun hoofd willen kaal scheren, want dit is cool en het haar groeit mooi terug. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Je ziet steeds vaker vrouwen en mannen die kaal zijn. Echter er zijn mensen die bewust kiezen om hun haar af te scheren én er zijn mensen die geen keuze hebben of die ‘gewoon kaal’ zijn. In deze blog ga ik het alleen hebben, als jij er bewust voor kiest om jouw haren af te scheren. Want waarom zou jij dit eigenlijk gaan doen?

De nadelen om je haren af te scheren.

Je hoofd kaal scheren is één ding, maar houd rekening met de volgende dingen:

 • Het is koud in de winter 😉
 • De kans dat je aangestaard wordt is groter
 • Er zijn helaas mensen die denken, zodra ze een vrouw zien die een kaal hoofd heeft, dat ze ziek, lesbisch, een skinhead, anti-hetero of tegen alle normen is. Natuurlijk kunnen we hier van alles van vinden. Het hoeft voor jou geen reden te zijn, om dan niet je hoofd kaal te scheren. Als jij je hier goed bij voelt, waarom dan niet.
 • Je kledingstijl aanpassen. Wanneer je haren afscheert, verandert je uiterlijk. De kans bestaat, dat je jouw kledingstijl hierop wilt aanpassen. Misschien ga je je juist stoerder voelen, of juist vrouwelijker/mannelijker.  
 • Soms zien mensen niet of je jongen of een meisje bent. Of er zijn mensen die denken, dat je het ‘moest’ doen. Wanneer je haren afscheert is het dus belangrijk, dat je loslaat wat anderen er van vinden.
 • Houd er rekening mee, dat je ook weer aan jezelf moet wennen. Je haar is een deel van je identiteit. Zodra je lokken zijn verdwenen, heb je een andere identiteit en de kans bestaat dat je jezelf weer moet herontdekken. Dit is helemaal maar niet erg, maar weet dat dit kan gebeuren. Het kan, het hoeft niet.
 • En heel irritant……… er zijn mensen die denken dat ze over jouw hoofd mogen aaien.  

De voordelen van een Kaal hoofd

Oké, de nadelen zijn helder. Je bent nog steeds enthousiast of je twijfelt. Op naar de voordelen:

 • Je hoeft wanneer je opstaat helemaal niets te doen. Een bad hair day bestaat niet meer 😉.
 • Je hebt na het opstaan meer tijd voor jezelf, je hoeft geen tijd te besteden aan je haar.
 • Als je kaal hoofd niet mooi vindt, je haar groeit vanzelf weer aan.
 • Je bent minder geld kwijt aan haar-beautyproducten. Je kunt dit geld voor ander leuke dingen inzetten.
 • Haartrends veranderen steeds. Een kaal hoofd is tijdloos. Je maakt je eigen beautystandaard.

De verandering in jezelf

Het is natuurlijk spannend als je hoofd kaal scheert, want hoe ziet jouw schedel eruit en staat het jou? Wat ik vooral lees van mensen die er voor gekozen hebben om hun haar af te scheren:

 • dat ze zich zelfverzekerder voelen.
 • Ze kunnen zich niet meer verbergen achter hun haar, waardoor ze zichzelf durven te laten zien.
 • Ze ontdekken dat ze van zichzelf (mogen) houden.
 • En vooral dat ze nu ook meer dingen durven te doen.
 • Het geeft ze het gevoel, dat ze nu dicht bij zichzelf staan.
 • Ze zijn opener geworden, vrouwelijker, sexyer, zelfverzekerd.
 • De mening van anderen mensen is minder belangrijk geworden. Het gaat erom wat jij ervan vind. Ze voelen zich vrij, hebben  de verwachtingen van de maatschappij én van zichzelf losgelaten.

Afhankelijk wat voor werk of stage dat je doet, kan het belangrijk zijn, wanneer je je uiterlijke kenmerken verandert, om dit te polsen bij je werkgever. Je zult merken dat de meeste werkgevers geen moeite hebben, dat je jouw haar afscheert. Omdat, als jij jouw uiterlijk verandert, dat je niet verandert als persoon. Jij bent wie je bent, met lange lokken of een kaal geschoren hoofd. Het gaat erom hoe je gedraagt en wat je doet. En natuurlijk, als je van plan bent om je hoofd kaal te scheren, dat je dit ook bespreekt met je ouders. Neem ze mee in jouw gedachten.

Het is zo-ie-zo belangrijk, om het hokjes denken los te laten. En te gaan doen wat bij jou past. Voel je vrij om jouw hoofd kaal te scheren. Je bent goed zoals je bent. Ook dit hoort bij het ontdekken, wat bij jou past.

Sprankelende groet,

Mariëlle Schoenmakers (oprichtster jongdoord8)

Bronnen:

https://www.vice.com/nl/article/wxqe3y/vrouwen-kapper-kaal

https://www.vice.com/nl/article/a3qm3g/vijf-vrouwen-vertellen-waarom-ze-op-een-dag-al-hun-haar-afschoren

Bald & bold: ik liet mijn haar afscheren en dit is waarom

https://www.glamour.nl/beauty-body/a29485418/natural-hair-big-chop/

https://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/de-buzz-cut-in-beeld-waarom-mannen-en-vrouwen-hun-kruin-kortscheren/article-normal-1196655.html?cookie_check=1605424638

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes (ook wel acné vulgaris of acné juvenilis genoemd) is de meest bekende vorm van acne. Tot wel 80 % van de jongeren krijgt er last van. Bij de één...