Jij moet zeker ongesteld worden?

Gemiddeld om de 4 weken is het weer zo ver: je ongesteldheid. Niet dat je daarop zit te wachten. Al die dagen daarvoor ben je niet te genieten, de bitch is alive. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal met je tijdens deze periode?

Grotere borsten

Ja echt, vlak voordat je ongesteld wordt zijn je borsten op zijn grootst. Hoe cool is dat? Echter veel meiden vinden dat helemaal niet fijn. De borsten voelen gespannen en pijnlijk aan. Je BH kan zelfs niet meer lekker zitten. Ga onder de warme douche staan en masseer ze heel zachtjes. Dat kan helpen. Wist je dat er therapeuten zijn die een helende borstbehandeling hebben voor je borsten? Het is een soort van handoplegging op je borsten waarbij veel energetische energie vrijkomt. Na de behandeling voelen je borsten weer heerlijk soepel aan.

Dikke, opgezwollen buik

Je buik kan eruitzien alsof je een ballon hebt ingeslikt, zo dik. Het hormoon oestrogeen daalt na de eisprong en is verantwoordelijk voor die buik. Ook kun je gevoeliger worden voor gluten, een graan wat in brood en pasta zit. Ook het kauwen op een kauwgom of het koolzuur in frisdranken kunnen je een opgeblazen gevoel geven. Ze zorgen er namelijk voor dat er meer lucht in je maag terecht komt.

Ook je voeten/enkels en vingers kunnen dikker worden. Je houdt dan vocht vast.

Vreetbuien

Net voordat je ongesteld wordt, wil je lichaam zich nog even maximaal volstoppen met voedingsstoffen. Lees: chocola, chips, whatever. Je hebt zo’n honger en je bent onverzadigbaar. Het hormoonprogesteron daalt vlak voor je ongesteldheid en is verantwoordelijk voor deze vreetbuien.

Slaapprobleem

Word je ineens twee keer per nacht wakker of slaap je moeilijker in? Dat kan komen door je menstruatiecyclus. Je geslachtshormonen dalen de week before en zijn ook verantwoordelijk voor je slaap. Je kan dus zomaar een paar nachten slecht slapen.

Puistjes

En daar zit je helemaal niet op te wachten. Je hebt straks een leuke date en daar doemt ineens een puist op. Thanks hormonen! Dat je de week voor je ongesteldheid meer kans hebt op acné.

Superchagi

Je bent bloedje chagrijnig, echt niet te genieten een week voor je ongesteld wordt. Tja, weer die hormonen hè.

Angst

Believe it or not, maar horrorfilms kijken rondom je menstruatie is niet verstandig. Je vindt dingen dan veel enger.

Boeien

Shirtje op de trap, een trui op de bank, en over je slaapkamer zullen we het maar helemaal niet hebben. Jouw kleding ligt overal te slingeren. Maar opruimen, daar heb geen zin in rondom de menstruatie. Laat maar zitten, denk je. Je kunt je heel futloos voelen zo vlak voor de menstruatie en heel veel dingen interesseren je dan geen bal.

De hele dag in bed liggen

Misschien ben jij al kampioen in uitslapen, maar vlak voor en tijdens de menstruatie wil je niets liever dan met rust gelaten worden. Grote kans dat jij je bed niet uit wilt komen. En als je ouders dan zeuren, dat je toch op moet staan, ben jij vervolgens niet vooruit te branden. Een dag menstruatieverlof, wat zou dat heerlijk zijn hè?

Als je jezelf herkent in bovenstaande klachten, kun je last hebben van het Pre Menstrueel Syndroom, ook wel PMS-klachten genoemd. Blijf niet lopen met deze klachten, als je het niet fijn vindt. Ze kunnen je leventje behoorlijk op zijn kop zetten. Een hormoonspecialiste kan je hierbij helpen. Ze legt je precies uit waar die klachten vandaan komen en hoe je dat kunt oplossen. Daarnaast geeft zij je adviezen over wat je beter en wel en niet kunt eten. Blijf dus niet lopen met menstruatieklachten! Je kunt er zelf heel veel aan doen.

Hormoonspecialiste Wendy Verbeek

Care for Women Eindhoven West

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Kies jij voor een kaal hoofd?

Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel? Ik hoor en zie dat veel...

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...