Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes (ook wel acné vulgaris of acné juvenilis genoemd) is de meest bekende vorm van acne. Tot wel 80 % van de jongeren krijgt er last van. Bij de één blijft de last beperkt tot enkele kleine puistjes in het gelaat. Anderen krijgen juist meerdere puisten op de kin, op de neus, op het voorhoofd, tot zelfs puisten op de rug. En daar zit jij natuurlijk niet op te wachten. Zul je zien als je die date hebt, dat er een paar jeugdpuistjes op ploppen.

Deze vervelende huidaandoening gaat meestal ook gepaard met een vette huid en soms ook met dikke onderhuidse puisten. Dan heb je naast een glimmende huid, ook last van een gevoelige, jeukende huid.  

Puberteit

Bij zowel jongens als meiden begint dit vaak als je in de puberteit komt. Na het tiende levensjaar begint de puberteit. Bij meisjes start dat wat eerder dan jongens. Je maakt allerlei lichamelijke veranderingen door. Je kan humeurig en onzeker zijn en vaak ben je het met heel veel dingen niet eens. Je ouders zeggen dan dat je je erg tegen hen wil afzetten. Er gebeurt dus heel veel in dat lijf en koppie van jou.

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes worden veroorzaakt door verstopte afvoerkanaaltjes van de talgklieren in onze huid. Deze verstopping begint wanneer de hoeveelheid van het hormoon testosteron in ons lichaam toeneemt. Door deze verstopping krijg je lokaal een ontsteking van de huid. Het ontstaat voornamelijk op de plaatsen van het lichaam waar meer talgklieren aanwezig zijn. Denk hierbij aan je gezicht, hals, borst, bovenrug en bovenarmen.

Hormonale acne

Tijdens een menstruatiecyclus maakt je lichaam meer hormonen dan normaal aan. Als jij al ongesteld wordt, dan kun je ook meer last hebben van acne. Vaak krijg je net voor je ongesteldheid al last hebt van die hormonale puistjes. Fijn… grrr, echt niet dus!

Naast het maandelijkse ongemak kan hormonale acne ook ontstaan door het gebruik van hormonale anticonceptie. De microgynon 30 is zo’n anticonceptiepil. Deze anticonceptiepil barst van hormonen en deze hormonen kunnen een sterk effect hebben op je huid. Er zijn enkele vormen van hormonale anticonceptie, die soms ook voorgeschreven om acne tegen te gaan. Laat je dus goed voorlichten door een hormoonspecialiste, voordat je gaat beginnen aan hormonale anticonceptie.

Enkele tips om alvast de strijd aan te gaan met jeugdpuistjes:

  1. Reinig je huid dagelijks. Het is belangrijk om je huid goed schoon te houden.
  2. Een zuiverend masker, 1-2 per week
  3. Een zuiverende scrub, 1-2 per week
  4. Knijp je puistjes niet uit, dat geeft kleine littekens. Je huid wordt er dus niet mooier van.
  5. Zonnen! De zon droogt de puistjes uit en doet ze dus verdwijnen.

Er bestaan een aantal geneesmiddelen waarmee je erge acné kan bestrijden. Deze geneesmiddelen zijn enkel op medisch voorschrift te krijgen. Belangrijk is om te kijken of je hormonen beter in balans kunt brengen. Maak eens een afspraak met een hormoonspecialiste. Die kan je er van alles over vertellen en je de juiste tips geven.

Hormoonspecialiste Wendy Verbeek

Care for Women Eindhoven West, https://careforwomen-eindhoven-west.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Kies jij voor een kaal hoofd?

Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel? Ik hoor en zie dat veel...

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...