Iedereen hoort erbij

Heej, een bericht in de vriendenapp, wat leuk.
…’wie gaat er vanavond mee naar het terras, het wordt mooi weer’….
Ik heb daar geen geld voor, maar dat vind ik stom om te zeggen, wat nu?
Ik stuur gewoon terug dat ik mee ga en dan zeg ik een half uurtje van te voren dat ik hoofdpijn heb.

Sociale uitsluiting, wat is dat?

Sociale uitsluiting is een tekort aan sociale contacten. Dat klinkt heel ‘makkelijk’, maar het is veel meer dan alleen dat ene zinnetje.
Het gaat erom dat je niet met sociale activiteiten mee kan doen omdat je er het geld niet voor hebt. En daardoor kom je steeds minder ‘onder de mensen’, steeds minder in contact met anderen, in het kort; je doet steeds minder mee.

Dat wil niet, absoluut niet, zeggen dat je minder bènt.

Sociaal én meedoen én maatschappij

Iedereen wil graag meedoen en ergens bij horen, op wat voor manier dan ook.
Mensen zijn groepsdieren. Iemand uitsluiten of, zoals dat heel vroeger werd gedaan, iemand verbannen, doet zeer. Je voelt je buitengesloten en alleen.
Sociale uitsluiting heeft best vaak te maken met geld. Denk maar eens na, bijna alle sociale uitjes kosten geld, of je nou naar een festival gaat, een ijsje gaat halen, er is iemand jarig of je pakt een terrasje. Meedoen kost geld.

Sociale uitsluiting lijkt veel op groepsdruk. Het verschil is dat het bij groepsdruk niet altijd over geld hoeft te gaan en bij sociale uitsluiting is dat wel zo.

En het gaat niet alleen over de uitjes waar je niet aan mee kan doen. Het gaat ook om bijvoorbeeld schoolactiviteiten zoals het schoolreisje of over sport of een hobby. Dat gaat allemaal niet als je er geen geld voor hebt.

Voorbeeld: hoe is dat bij mij gegaan?

Ik begon deze blog met een voorbeeld van een groepsapp. Dat is dus ècht in mijn leven zo gegaan. Ik had een leuke vriendenapp. We deelden er van alles in. Van behoorlijk wat flauwekul en grappige filmpjes tot ‘wie gaat er mee’. Superleuk om met een groep vrienden iets te ondernemen. Met mooi meer waren we vaak op een terrasje te vinden, gingen naar concerten en festivals en vierden al onze verjaardagen, soms ook met een groot feest. Leuk…behalve als je geen geld hebt.

In het begin ging ik toch gewoon mee. Kwam wat later en ging eerder weg, dat scheelde wel wat geld. Maar op een gegeven moment kon ook dat niet meer en moest ik steeds vaker ‘nee’ zeggen tegen mijn vrienden.
Ik verzon wel eens smoesjes, van hoofdpijn tot ongesteld tot geen zin of dat ik al een andere afspraak had. Tja, dat smoesjes verzinnen is ook niet fijn hoor.
Toen heb ik het gezegd tegen mijn vrienden, ‘ik heb geen geld om mee te doen’. Iedereen zei dat ze dat wel begrepen. Maar vervolgens vonden ze het ook vervelend als ik weer ‘nee’ zei.

Er kwam dan een app met ‘wie gaat er mee naar Eindhoven shoppen’. Ik zei dan ‘nee’ en dan kreeg ik als antwoord ‘je kan toch mee gaan, je hoeft dan niets te kopen’. Oké, dan begrijp je het dus niet.
Want ten eerste kost het altijd geld (bijvoorbeeld de bus naar Eindhoven) en ten tweede, hoe vervelend is het als iedereen wèl kan kopen wat ze willen en misschien ook even naar de Mac gaan of zo, en jij erbij staat zonder iets.

Al snel kwam ik er achter dat niet iedereen het ook snapt. Je begrijpt het pas echt als je zelf in die situatie zit of hebt gezeten.

Na een tijdje werd ik uit de groepsapp geplaatst. Dat raakte me wel, ik werd er verdrietig van. Later dacht ik ‘mooi, dan hoef ik ook niet iedere keer ‘nee’ te zeggen’.

Negatief effect

Het vervelende is dat je minder sociale contacten hebt. Je wereldje wordt erg klein. Tja, je hebt Social Media, maar daar wordt je ook niet vrolijk van als je geen geld hebt en je ziet dan anderen leuke dingen ondernemen. De kans is groot dat je jezelf helemaal afsluit van alle sociale contacten en erg somber wordt. En somber zijn is natuurlijk ook niet goed voor je gezondheid.

Van negatief naar positief

Wát is er nou positief aan? Hoe kan ik dát nou als titel schrijven?
Gek genoeg kan je de negatieve effecten van sociale uitsluiting ook ombuigen.
Het belangrijkste is dat je eerlijk bent naar jezelf en anderen plus dat je durft te vragen. Wat bedoel ik daar nou mee?

Probeer het stapje voor stapje eens te veranderen:

Stap 1

Vertel je vrienden en andere sociale contacten dat je geen geld hebt om dingen te ondernemen, lastig om te doen maar het lucht enorm op! Je hoeft nooit meer te verbergen dat het financieel niet lukt.

Stap 2

Vraag hulp bij een organisatie, bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie of via je school
Er zijn organisaties die jou kunnen helpen, met schoolspullen, extra geld voor een sport of ander advies èn een luisterend oor.

Stap 3

Bedenk dingen die geen geld kosten of bijna geen geld.
Samen een filmpje kijken en iedereen neemt iets lekkers mee, picknicken op een mooie plek, buitensporten (maak je eigen bootcamp).
Als je creatief bent en met hulp van Google kan je nog veel ontdekken.
Ben je wat ouder, dan zou je als vrijwilliger bij festivals mee kunnen werken (gratis entree voor die dag en soms ook drink/eetbonnen)

Stap 4

en wel de belangrijkste stap ever:
Schaam je niet, vraag gerust hulp en…

Je bent goed zoals je bent!

Tess van Schijndel

Site:    https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...