Help! Mijn borsten groeien….

Ik weet nog goed dat mijn borsten begonnen te groeien. Ik dacht in eerste instantie dat ik een ontsteking had aan mijn borsten. Het voelde ook heel raar aan. Ik had het tegen mijn moeder gezegd en die heeft me gerustgesteld dat het niets ernstigs was.

Sanne – 17 jaar

Borsten groeien

Al op je negende jaar kun je merken dat er iets aan het veranderen is aan je borsten. Ze beginnen te groeien. Als eerste beginnen de tepels te groeien. Ze worden groter en wat donkerder en soms is het wat pijnlijk als iemand er tegenaan stoot. Vervolgens beginnen de borsten te groeien. Ook dat groeien kan een beetje pijn doen. Je borsten voelen anders aan, misschien wat harder of juist meer gespannen. Dit proces duurt enkele jaren. Je borsten zijn er dus niet van de ene op de andere dag, het is een geleidelijke verandering van je lichaam. De groei van je borsten neemt ongeveer 4 jaar in beslag.  Gemiddeld begint de ontwikkeling van je borsten tussen het 9e en 17e jaar, maar het grootste deel van de meisjes beginnen als ze 11-12 jaar oud zijn.

Je borsten groeien niet allebei in hetzelfde tempo. Het kan zo zijn dat de ene borst harder groeit dan de andere. Schrik daar niet van, want uiteindelijk trekt het allemaal weer bij. Als de borsten zijn uitgegroeid zijn ze qua grootte min of meer gelijk.

Verschillende type borsten

Borsten heb je in allerlei soorten en maten. Geen enkel paar is hetzelfde en dat maakt jouw borsten zo uniek. Bovendien hebben ze verschillende functies. Het tonen van jouw vrouwelijkheid, ze spelen een grote rol bij seksualiteit en je kunt er, als je ooit zwanger wordt, je baby mee voeden.

Hoe groot jouw borsten worden is afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel in de borsten en dat is erfelijk bepaald. Voor 50% door je vader en voor 50% door je moeder. Bij de meeste meiden verschillen de borsten onderling in grootte. Ook de plaats van de tepel kan per borst anders zijn.

Ieder meisje heeft andere tepels. De ene heeft ingetrokken tepels, de ander juist hele grote tepels. De grootte van je tepels, zegt niets over de grootte van je borsten. Zo kun je dus grote borsten hebben, met kleine tepels.

Kijk eens in de spiegel naar je eigen borsten. De kans is groot dat je een verschil ziet. Twee identieke borsten zie je namelijk maar zelden.

Overige lichamelijke verandering bij meisjes

  • Je krijgt lichaamshaar onder je oksels en in de schaamstreek. Ongeveer 2 jaar na het ontstaan van schaamhaar begint je eerste menstruatie.
  • De haartjes op je armen en benen nemen toe in hoeveelheid of kleur.
  • De buitenste schaamlippen groeien en bedekken de binnenste schaamlippen
  • Je vagina verandert, in die zin dat je maagdenvlies zachter en elastischer wordt.
  • Je emoties en stemming kunnen veranderen.
  • Je krijgt een vettere huid.
  • Je gaat zweten, dus een deodorant aanschaffen is wel handig om die vieze geur weg te krijgen.
  • Je heupen worden breder en je krijgt een taille.

Hormoonspecialiste Wendy Verbeek

Care for Women Eindhoven West

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

 

 

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Kies jij voor een kaal hoofd?

Kies jij voor een kaal hoofd?

Waarom zou jij kiezen voor een kaal hoofd, als je zo’n mooi haar hebt? Hoe staan jouw ouders en vrienden er tegenover? Hoe wordt er vanuit jouw school of werk gereageerd? En als je kaal bent, dan ben je toch niet meteen alternatief, of wel? Ik hoor en zie dat veel...

De eerste keer seks

De eerste keer seks

De eerste keer seks met iemand dat je vergeet je waarschijnlijk nooit meer. Daarom is het belangrijk dat jij bepaald, wanneer jij voor de eerste keer seks hebt. Trouwens, de 2e, 3e, 4e keer en hoeveel keer erna er nog komt ook. Jij bepaalt altijd wanneer jij er zin in...