Groepsdruk, wat is dat eigenlijk?

‘ja kom op, doe het maar…je bent toch niet bang….we doen het allemaal hoor’
Pfff, iedereen kijkt naar je, ga je het nou wel of niet doen…je wil het eigenlijk niet…maar je wil ook niet uitgelachen worden…’


Groepsdruk…ja wat is dat eigenlijk?

Als je het woord groepsdruk ziet, waar denk je dan aan? En hoe voelt het?

Bij groepsdruk bepaalt een groepje mensen wat jij wel of niet mag doen. Je bepaalt het dus niet zelf. Vaak komt het omdat je ergens bij wil horen en niet ‘anders-dan-anders’ wil zijn..
Mensen zijn groepsdieren, een vriendengroep zorgt ervoor dat je iemand hebt om op terug te vallen en om samen dingen te kunnen doen. Elke groep mensen heeft z’n eigen regeltjes. Vaak zijn dat onuitgesproken regels. Door ‘mee te doen’ hoor je bij de groep en ontdek je de regeltjes.

Negatieve groepsdruk

Het is moeilijk om tegen negatieve groepsdruk in te gaan


Ik zal eens een voorbeeld geven uit mijn eigen leven.
Toen ik op de MAVO zat was het hartstikke hip om een bepaald soort vest te dragen, het kwam uit een tv-serie en de stoerste meiden uit de klas hadden zo’n origineel vest. Maar ja, dat vest moest wel van een bepaald merk zijn en bepaalde kleuren hebben. Nou was dat merk-vest best wel duur en ik kon dat gewoon niet betalen. Gelukkig hadden ze een goedkopere versie bij de Zeeman maar dan natuurlijk niet van dat speciale merk. Ik kocht dat vest, knipte het merkje eruit en ik vertelde dat ik dus ook dat merk-vest had gekocht. En wat was ik blij toen de meiden mij aardig vonden en ik bij hun groepje mocht staan.

In die tijd was ik namelijk een jongere die eigenlijk nergens echt bij hoorde. Ik wilde dat wel erg graag en probeerde van alles bij verschillende groepjes om er maar bij te horen. En om ergens bij te horen, luisterde ik niet meer naar mezelf. Andere jongeren zeiden vaak tegen me ‘durf je dat niet? Als je het wel doet, dan hoor je echt bij onze groep’. En ik deed dat.

En dat kon van alles zijn, van iets grofs zeggen in de klas en weg worden gestuurd tot roken en iemand anders pesten. En dat terwijl ik zelf ook gepest werd.
Ik had te maken met negatieve groepsdruk en hoe hard ik ook mijn best deed, ik heb nooit echt bij een groep gehoord.

Ook toen ik ouder werd blijf ik mijn best doen om bij een groep te horen. Was het een groep die veel uit ging, ik ging ook uit of een groep met een bepaalde muziekstijl, ik luisterde alleen nog maar naar die muziek en zorgde dat ik er alles van af wist. Het was vermoeiend, die groepsdruk en altijd maar je best doen om er bij te horen.

En dat niet alleen, ik wist bijna niet meer wie ìk was. Wat wilde ìk? Vond ik die muziek wel leuk? Wilde ik wel zoveel uitgaan? Deed ik dingen waar ik achter stond? Was de groep die mij zoveel onder druk zette wel mijn èchte vriendengroep?

Op een gegeven moment ben ik ermee gestopt.
Ik vond dat als die mensen mij zo onder druk zetten om er bij te horen het geen èchte vrienden konden zijn. Vanaf dat moment probeerde ik alleen iets te doen als ik er zèlf 100% achter stond.

Positieve groepsdruk

Gelukkig bestaat er naast negatieve groepsdruk ook positieve groepsdruk.
Dat is een veel fijner gevoel. Als groep ben je ook sterk. Je kunt elkaar helpen, op school, thuis, of ze kunnen je aanmoedigen om iets te doen wat je lastig vindt.
Ik ben blij dat ik ook de positieve kanten van groepsdruk ken.

Nog een eigen voorbeeld; als jongeren was ik erg bang voor water of eigenlijk bang om te zwemmen. Ik kon wel zwemmen, maar was zó bang geworden omdat ik een keer bijna verdronken ben. Dus ging ik alleen het water in als ik de bodem maar voelde met mijn voeten. Tijdens een vakantie was het een hele warme zomer. Iedereen ging zwemmen in het meertje. En ik, ik bleef aan de kant, durfde niet. Doordat mijn vrienden me aanmoedigden om het toch te proberen, ‘je kan het, wij zijn er bij om je te helpen’ , is het uiteindelijk gelukt! Een mooie, positieve manier van groepsdruk.

Ook toen ik ouder was, kreeg ik de steun van mijn vrienden om door te zetten met mijn studie; ‘je kan het, het is echt iets voor jou, nog even doorzetten en dan is het gelukt’. Fijn om dan vrienden om je heen te hebben die je verder willen helpen en je willen ondersteunen.

De kunst van groepsdruk is om jezelf te blijven en dat is tegelijkertijd ook het moeilijkste.

Als je last hebt van groepsdruk zijn er een paar dingen waar je over na kan denken:
– wat wil je zèlf
– voelt het wel goed of juist niet, wat zijn je grenzen
– als een groep wil dat je metéén een beslissing neemt; vertel de groep dat je zelf beslist en dat je daar de tijd voor neemt als dat nodig is
– doe nooit dingen die je eigenlijk niet wil doen, neem altijd je eigen besluit, ook al vindt de groep dat niet leuk
– praat met iemand buiten de groep over je gevoel

En bedenk; als je jezelf bent ben je op je sterkst!

Tess van Schijndel

Site:    https://tessvanschijndel.nl/
Insta:  #budgetprofessionaltess
Mail: info@tessvanschijndel.nl
FB: https://www.facebook.com/budgetprofessionaltess

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....