Ben jij goed in het uitstellen?

Begin van deze week heb je voor jezelf een to-do lijstje gemaakt, huiswerk maken, tentamens leren, kamer opruimen. Het is nu vrijdagmiddag. Inmiddels liggen er verschillende to-do lijstjes op jouw bureau. kijkt vanuit je mobiel naar al jouw lijstjes. Het huiswerk wat je af wilde hebben, maar niet gedaan hebt.

En wat je nu dus eigenlijk moet doen……… maar totaal geen zin in hebt.

Je hangt scrollend achter je mobiel. Ineens is het 18.00 uur. En heb je niet gedaan wat je had wilde doen. Je baalt hier flink van.

Stel je eens voor dat….

Je eind van week gedaan hebt wat je wilde doen.
Je gefocust blijft op de momenten dat het nodig is.
Je de afleiding weerstaat.

Want het is je gelukt, in alle ontspannenheid en in alle rust heb je gedaan, wat je wilde doen.
You dit it!

Focussen

Om de dingen te doen die je moet doen, is het belangrijk dat je er met je volle aandacht bij blijft. En dan bedoel ik dat je:
– ziet en hoort wat er echt is
– bewust bent van de tijd, hoe lang activiteiten duren. En hoe laat het is.
– goed in balans bent.

Wanneer je bovenstaande doet, dan ben er met je volle aandacht bij. Je maakt keuzes en je weet ook waarom. Bijvoorbeeld je kiest om te scrollen door je telefoon, in plaats van dat je dit onbewust doet.

Wanneer jij één van bovenstaande punten niet inzet.  Heel eerlijk, dan ben je er met jouw aandacht er niet bij. Of te wel, je bent niet gefocust. Je mist informatie, je mist tijd en je hebt uitstelgedrag. Met als resultaat een ontevreden gevoel over jezelf.

Aandacht

In hoeverre luister je met volle aandacht naar de mensen of kijk je? Kijk je wél, maar hoor je niet wat er gezegd wordt.

Om jezelf bij een gesprek te houden, kun je samenvatting maken, vragen stellen. Zodat je jouw aandacht erbij moet houden. Er zijn mensen die tekenen graag, wat ze horen. Dit kan natuurlijk ook. Het is belangrijk dat je iets doet, wat bij jou past.

Tijd

Ga eens voor jezelf na, wanneer je met iets bezig bent.

Hoe zit ik erbij?

Ben ik me bewust van de tijd?

Vliegt de tijd voorbij of gaat de tijd juist tergend langzaam.

Probeer voor jezelf bij te houden, letterlijk bij te houden, hoe lang activiteiten duren.

Bijvoorbeeld hoe veel tijd kost jou het tandenpoetsen, ontbijten, aankleden. Hoe lang ben je hier mee bezig. Neem dit mee in je dagelijkse activiteiten.

Balans

Hoe sta of zit je erbij. Heb je moeite met stilzitten? Dit is helemaal niet erg, maar weet, dat er hierdoor informatie voorbij kan gaan. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je geen informatie mist? Voor sommige is het prettig om een wiebelstoel te hebben, zodat ze onbewust bezig zijn met de balans in de stoel te krijgen, waardoor het opletten wél lukt.

Ik wens je veel succes.

Mocht je dit allemaal moeilijk vinden. Kijk gerust welke jongdoord8-coach jou hiermee kan helpen.

Mariëlle Schoenmakers

Oprichtster van www.jongdoord8.nl en www.sprankelenderwijs.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....