Autorijles

Rijles, rijbewijs, theorie… dit zijn vast vaak woorden die je in je vaste omgeving zo nu en dan hoort vallen. Vanaf een leeftijd of 16/17 beginnen de meeste jongeren met hun theorie voor hun rijbewijs of de rijlessen zelf. Ikzelf ben vorig jaar (2019) begonnen met mijn rijlessen toen ik 17 jaar oud was.

Welke rijschool kies ik?

Verschillende vriendinnen waren al begonnen met hun rijlessen. Allemaal bij verschillende rijscholen. Het eerste wat je dus moet uitzoeken is de rijschool waarbij je wilt gaan lessen. Ik ben verschillende rijscholen afgegaan op internet en heb de recensies en prijzen vergeleken. Toen ik een rijschool had uitgekozen heb ik een mailtje gestuurd en gelijk de dag erna werd ik gebeld dat ik kon beginnen. De verschillende pakketten zijn uitgelegd door de rijschool en zo heb ik gekozen voor een pakket van 20 uur. Een gemiddeld persoon heeft 20 uur sowieso wel nodig. Ik had lessen van 2 uur. Dit is heel erg aan te raden. Je hebt bij 2 uur genoeg tijd om alles te behandelen. Meestal moet je de persoon die voor jou rijles heeft, wegbrengen naar huis. Ik had vaak dat ik daarbij al 20 minuten onderweg was. Je hebt dan nog maar 40 minuten over om bijvoorbeeld bijzondere verrichtingen te oefenen of andere dingen wat jij moeilijk vindt. Ik heb uiteindelijk 40 uur gehad. Dus 20 lessen van 2 uur.

Eerste rijles

Ik was superzenuwachtig voor mijn eerste rijles maar ik vond het wel heel leuk. We zijn op een rustige en afgelegen plek begonnen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld gelijk de snelweg op moet. Je leert elke les wat nieuws zo bouw je het langzaam op. Een rijles instructeur is er om jou te leren autorijden, wees daarom niet bang dat je iets fout doet. Je rijles instructeur zit naast je en kijkt met je mee, zo leer je veilig autorijden.

Autotheorie

Je moet natuurlijk ook je autotheorie halen, dit is echt wel een dingetje. Het is erg veel theorie en je mag in het examen maar weinig fouten maken. Wat mij heel erg geholpen heeft is www.theorietoppers.nl. Je koopt hier een pakket voor bijvoorbeeld 1 week (je kan zelf je pakket kiezen) wat bestaat uit allemaal filmpjes. Per filmpje worden de onderwerpen op een super simpele en duidelijke manier uitgelegd. Ook kun je oefen vragen maken. Ik heb een pakket aangeschaft en ben 2 weken keihard gaan blokken. Zo heb ik mijn theorie in 1 keer gehaald. Onderschat het echt niet! Het is veel leer stof en je moet er dus echt wel even tijd voor vrij maken. Bekijk via deze link de video van het CBR over het theorie-examen.

Tussentijdse toets

Ik heb ook een tussentijdse toets gedaan bij het CBR. Dit is niet verplicht en sommige rijscholen doen dit ook niet maar ik vond het wel fijn dat ik dit kon doen. Een tussentijdse toets is een oefen examen en je kan hier kijken hoe je ervoor staat. Bij een tussentijdse toets moet je ook 2 bijzondere verrichtingen doen. Bekijk het filmpje van het CBR over de tussentijdse toets om te kijken hoe het eruit ziet. Stel je haalt de vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen niet, dan is dit geen probleem. Je doet ze gewoon nog een keer op je examen.

Praktijkexamen

Uiteindelijk heb je genoeg rijlessen gehad en ben je klaar voor het rijexamen. Ik heb in totaal 40 uur rijles gehad. Die dag was ik echt mega zenuwachtig maar toen ik eenmaal reed met de examinator ging dit snel voorbij. Ik moest alles laten zien wat ik kon. Invoegen op de autoweg en snelweg, kruispunten, ronde stoplichten enzovoort. Ik moest de ene helft rijden op de aanwijzingen van de examinator en de andere helft rijden op navigatie. Dit is ook een examenonderdeel. Ondertussen maakt de examinator een praatje met je, dit vond ik heel fijn, zo is het niet zo stil in de auto, zo had ik het gevoel alsof de examinator niet de hele tijd zo aandachtig op mij lette (wat natuurlijk wel zo was…).  Bekijk via deze link het filmpje van het CBR over het praktijkexamen voor meer informatie.

Faalangstexamen

Het CBR biedt ook nog het faalangstexamen aan. Het kan natuurlijk heel spannend zijn om examen te doen. Misschien blokkeer je wel en weet je niet meer goed wat je moet doen. Het CBR helpt klanten met faalangst graag. Bekijk via de link de video van het CBR over het faalangstexamen.

Heel veel succes!

Indy Hermsen, 18 jaar (team jongdoord8)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...