Anders kijken

Martine Goudriaan heeft op haar 23e de diagnose van de ontwikkelingsstoornis autisme gekregen. Op haar 16e  is ze mishandeld tijdens een avondje uitgaan. Sindsdien heeft ze last van angst- en paniek aanvallen. Ze worstelde hier mee, voelde dat ze anders was en werd gepest. Op haar 18e zag haar moeder de kenmerken van Borderline, en zij herkende haar dochter hierin. Samen zijn ze hiervoor naar de huisarts gegaan. Vanuit de huisarts zijn ze doorgestuurd naar de GGZ en de psychiater legde de diagnose van de persoonlijkheidsstoornis Borderline op.

Pesten

Op de basisschool waar Martine op zat werd er niks gedaan aan het pesten. Op haar 8ste ging ze daarom naar een andere school. Op de nieuwe school ging dit pesten gewoon verder. Ook op de middelbare school werd ze gepest, voelde ze zich buitengesloten en kon ze geen aansluiting vinden. Martine heeft het pesten nu wel een plekje kunnen geven. Hierover zegt ze ‘ik moet door met mijn leven. Het is gebeurd en het is zoals het is. Ik ga nu gewoon verder’.

Diagnose

Martine had last van stemmingswisselingen en zag dingen zwart-wit. Ze vroeg zich af wat voor zin het leven had, maar had geen suïcidale gedachtes. Martine zegt dat zodra je de diagnose borderline krijgt, je dit aanneemt en het ook wel een beetje wordt. Toen ze deze diagnose kreeg maakt dit haar natuurlijk niet vrolijk. Het stereotype is erg zwaar en de uiterste kenmerken zoals suïcidale gedachtes krijgen vaak de nadruk, terwijl niet iedereen dit heeft. Martine ging in therapie en volgde trainingen. Op deze trainingen voelde ze zich anders dan andere mensen met Borderline. Dit viel een trainer ook op. Zij vertelde Martine dat ze geen Borderline had. Zo kwam ze terecht in het traject van autisme en vielen veel dingen op zijn plek. Door dit label kreeg ze zekerheid, een vangnet en mensen die haar op de juiste manier konden helpen. Het opleggen van de verkeerde diagnose gebeurd bij vrouwen met autisme wel vaker.

Over het algemeen kunnen vrouwen met autisme moeilijk contact leggen met anderen en hebben zij problemen op sociaal vlak. Martine heeft hier niet zoveel moeite mee. Wel vindt ze het lastig om oorzaak en gevolg in te zien. Ook vindt ze taal en beeldspraak lastig. Kwaliteiten die Martine heeft ontwikkeld door autisme is doorzettingsvermogen, ze wil aan iedereen laten zien dat ze het wel kan. Ook is ze sociaal sterk en durft ze haar verhaal te laten horen.

Martine kon haar studie niet afmaken. Ze snapte de feedback die ze kreeg niet en durfde geen vragen te stellen. Toen ze eenmaal de diagnose autisme kreeg kon ze naar het speciaal middelbaar beroepsonderwijs. Martine heeft vaak te horen gekregen dat het moeilijk voor haar ging worden om werk te krijgen. Haar eerste gedachte was ‘dat zullen we nog wel eens zien, dit gaat me lukken’. Toch ging ze hier wel in geloven, helemaal nadat ze een afwijzing kreeg door enkel haar diagnose.

Mindset

Martine was erg actief als vrijwilliger, hier werd veel van haar verwacht maar deze verwachtingen werden niet goed gecommuniceerd. Ze zat niet lekker in haar vel en is gestopt met het vrijwilligers werk. Het enige wat ze in die periode kon was huilen, ze wist niet meer welke richting ze op moest met haar leven. Op dat moment wist ze niet wat het was, achteraf weet ze dat dit een burn-out was. Ze wou hulp en rust in haar hoofd, maar zonder aan de medicijnen te gaan. Eerdere medicijnen hebben haar namelijk niet geholpen. Ze is bij een therapeut terecht gekomen en dat werkte erg goed. Met de kennis van nu denkt ze dat ze met een goede mindset meer kan oplossen dan met een tabletje.

Martine wil haar ervaringen delen en wil dat mensen van haar kunnen leren. Daarom is ze op Facebook begon ze met het schrijven van haar verhalen. Ze kwam in contact met een coach en kreeg een platform aangeboden. Ze heeft zich verdiept in de wet van aantrekkingskracht. Alles om je heen bestaat uit energie. De wet van aantrekkingskracht gaat ervan uit dat gelijke energie elkaar aantrekt. Dit kan dus ook met je gedachten. Zijn je gedachten positief, dan trek je positieve dingen aan. Martine is dingen gaan doen waar ze echt gelukkig van werd. Wat ze echt wil is haar verhaal vertellen en de wereld laten zien wie ze is.  ‘Jij bent 100% verantwoordelijk voor je eigen leven’, dit is een van de dingen die ze heeft geleerd. Dit zorgde bij haar voor rust en ze ziet nu in dat ze dingen ook anders kan doen.

Inmiddels heeft Martine haar eigen bedrijf Het Gouden Meisje, en doet ze wat ze het allerliefst doet. Ze is haar eigen positiviteit gaan creëren. Als zij het kan, kan een ander het ook, dit wil ze anderen leren. ‘Je kan zelf de regie over je leven nemen en je hoeft je leven niet te laten bepalen door een labeltje.’ Met haar bedrijf wil ze jongeren bereiken, en hun dit duidelijk maken. Ze weet wat ze wil en focust zich hier op.

Advies van Martine is om niet boos te zijn over dingen van vroeger. ‘Hier kan je niks meer aan veranderen, je kan het alleen maar meenemen.’ Door boos te worden op anderen verander je ook niks, dit is alleen maar zonde van je energie. Toch hoef je het niet achter je te laten. Zit je met dingen van vroeger, zoek dan hulp en praat met mensen die jou kunnen helpen. ‘Je hoeft niet alles alleen uit te zoeken.’

Een andere tip van Martine is om dingen te doen waar je blij en gelukkig van wordt, en waar je ook energie van krijgt. Kijk aan het einde van de dag terug op je dag, denk aan iets waar je trots op bent of wat je leuk vond. Door dit op te schrijven, terug te lezen en hardop uit te spreken wordt dit krachtig. Maak het visueel en doe wat bij je past. ‘Wat heb je te verliezen? Je mag in jezelf geloven want je kan meer dan je denkt. Stap uit je comfortzone want daar kun je groeien.’

Wil jij het interview van Martine zien en horen? klik dan hier.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....