Alles wat je als (toekomstig) student moet weten over de studiefinanciering.
stufi

Op de middelbare school lijkt het alsof ze je in een paar jaar tijd vol willen proppen met zo veel mogelijk informatie. En laten we eerlijk zijn, als je geluk hebt onthoud je misschien zo’n 20% van wat ze je hebben geleerd. Wat ik heb onthouden is dat ‘je ne parle pas Français’ Frans is voor ‘ik spreek geen Frans’ en dat de hete massa van een vulkaan magma heet wanneer het nog in de vulkaan zit en lava zodra het eruit is. Het is aan jou om te besluiten of dit nuttig is of niet. En begrijp me niet verkeerd, ik heb veel geleerd tijdens de middelbareschooltijd. Maar toen ik van de middelbare school af ging en steeds ouder werd kwam ik erachter dat er nog zo veel was waar ik helemaal niks van wist. En dan heb ik het niet over hoe je een ei moet bakken, maar over de serieuze dingen waarbij er van je wordt verwacht dat je er alles over weet. Deze blog gaat over één van deze dingen, namelijk de studiefinanciering.

Voor wie is een studiefinanciering?

Studeren kan nu eenmaal veel geld kosten en de studiefinanciering is er om ervoor te zorgen dat je het collegegeld elke maand kan betalen. Wanneer je gaat studeren en naar het mbo, hbo of de universiteit gaat heb je recht op een studiefinanciering. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zo moet je onder andere een opleiding volgen die voltijd of duaal is. Met voltijd wordt bedoeld dat je ongeveer elke dag les hebt, stage loopt en doet aan zelfstudie. Duaal betekent dat je werken combineert met studeren, waarbij het werken een toevoeging is voor je opleiding maar je wel als werknemer betaald krijgt. Een andere voorwaarde voor het krijgen van een studiefinanciering is dat je een Nederlandse burger moet zijn of een verblijfsvergunning (type II, III, IV of V) moet hebben. Voldoe je niet aan deze volwaarden? Klik dan hier om te kijken of je recht hebt op iets anders.

Waar bestaat een studiefinanciering uit?

De studiefinanciering bestaat altijd uit een aantal delen. Wanneer je mbo doet bestaat je studiefinanciering uit andere delen dan wanneer je naar het hbo of de universiteit gaat. Je kiest zelf wat je wel en niet wilt ontvangen. Hieronder staat per niveau uit welke delen de studiefinanciering bestaat!

Basisbeurs: de basisbeurs maakt deel uit van de prestatiebeurs. Alles wat deel uitmaakt van de prestatiebeurs hoef je niet terug te betalen als je een opleiding haalt op hetzelfde niveau als de studiefinanciering die je krijgt. Dit betekent dat het een gift wordt, want je krijgt het. De hoogte van je basisbeurs hangt af van het niveau waarop je gaat studeren (1, 2, 3 of 4) en je woonsituatie.

Aanvullende beurs: of je een aanvullende beurs krijgt hangt af van het inkomen van je ouders, hoeveel kinderen zij op het moment verzorgen en of ze zelf een studieschuld hebben. Niet iedereen heeft dus recht op een aanvullende beurs. Ook de aanvullende beurs kan een gift worden.

Studentenreisproduct: hier heb je misschien al wel eens van gehoord. Met het studentenreisproduct kan je helemaal gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer door heel Nederland. Ik raad je aan om hier dan ook volop gebruik van te maken, want het openbaar vervoer kost normaal veel geld! Een tripje naar de andere kant van Nederland is ook gewoon veel leuker als het je (bijna) niks kost 😉. Het studentenreisproduct is een gift als je mbo-niveau 1 of 2 doet. Als je mbo-niveau 3 of 4 doet of aan hbo of de universiteit studeert wordt het een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je je diploma niet (op tijd), dan zul je veel geld terug moeten betalen. Ik raad je dan ook aan om lekker een diploma te halen, want dat papiertje heeft gewoon veel voordelen!

Lening: als je toch nog niet genoeg geld hebt om je opleiding te betalen, dan kan je een lening aanvragen. Hoeveel je leent bepaal je zelf, maar er zit wel een max. aan. Je kan je lening elke maand stopzetten, verhogen of verlagen. Maar let wel op, het is een lening! Dit betekent dat je uiteindelijk het hele bedrag terug zult moeten betalen.

Collegegeldkrediet: het is een nogal ingewikkeld woord, maar eigenlijk is het best wel simpel. Het collegegeldkrediet is een extra lening die je kan aanvragen wanneer je op het hbo of de universiteit zit. Hoeveel collegegeldkrediet je kan lenen hangt af van de hoogte van het collegegeld dat je moet betalen. Omdat het collegegeldkrediet een lening is, zul je ook dit hele bedrag uiteindelijk terug moeten betalen.

Klik hier voor de rekenhulp op de pagina van DUO om uit te rekenen hoeveel geld jij kan krijgen voor je opleiding!

Studiefinanciering en bijverdienen?

Veel studenten kiezen ervoor om naast hun opleiding ook nog een bijbaan te nemen om toch wat extra geld te verdienen. Dit is helemaal oké, maar de overheid heeft hier wel een regel aan verbonden.

Ben je een mbo student? Dan is er een max. bedrag dat je mag bijverdienen. Maar omdat het coronavirus het ons dit jaar zo lastig maakt, is de overheid zo lief geweest om voor 2020 het max. bedrag af te schaffen. Dit betekent dat je zo veel mogelijk mag verdienen als je zelf wilt! Let wel op, want dit bedrag verandert jaarlijks en het kan zijn dat de regel volgend jaar weer in gaat. Hou dus de website van DUO in de gaten wanneer je de komende jaren van plan bent te studeren en toevallig een goed verdiende baan hebt!

Ben je een hbo of universiteit student? Dan geldt de regel niet voor jou en zit er dus geen max. bedrag aan hoeveel je mag bijverdienen.

Wanneer krijg je studiefinanciering?

Net als de regel over het bijverdienen, zit er ook een verschil tussen mbo, hbo en universiteit studenten als het gaat over wanneer je studiefinanciering krijgt.

Ben je een mbo student? Dan heb je pas recht op de basisbeurs, aanvullende beurs en lening wanneer je 18 jaar bent. Het studentenreisproduct krijg je ook wanneer je nog geen 18 bent, dus gratis of met korting reizen kan sowieso! De andere delen ontvang je het kwartaal na je 18e verjaardag. In de onderstaande tabel zie je wanneer dat voor jou zou zijn!

Ben je een hbo of universiteit student? Dan krijg je de volledige studiefinanciering wanneer je begint met studeren, ook wanneer je nog geen 18 bent.

Begin jij binnenkort met studeren en vraag je je nu af hoe je eigenlijk een studiefinanciering moet aanvragen? Geen paniek, I got you! Klik hier om naar het stappenplan te gaan om direct je studiefinanciering aan te vragen. Tip: doe dit zo’n 3 maanden voordat je begint met je opleiding!

Deze blog is geschreven door

Joyce Rietveld (jongerenteam jongdoord8)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...