Alles wat je als 18-plusser moet weten bij het doen van belastingaangifte.

Belastingaangifte, een begrip dat je vanaf je 18de de rest van je leven elk jaar terug zal horen komen. Word je al enthousiast? Het enige dat ik wist over de belastingdienst is dat het weinig positiefs bracht. Mijn ouders lieten namelijk altijd een diepe zucht horen wanneer er weer een blauwe brief van de belastingdienst op de mat lag. Toen mijn naam een keer op zo’n blauwe brief stond raakte ik dus ook direct in lichte paniek. Er werd mij vriendelijk verzocht om binnen een paar maanden online aangifte te doen. Zonder enig idee te hebben van wat ik nou eigenlijk aan het doen was heb ik online aangifte gedaan, zoals de belastingdienst van mij vroeg. En weetje, het viel me allemaal eigenlijk best mee.

Krijg jij nou een oproep van de belastingdienst om online aangifte te doen, doe dan alsjeblieft niet wat ik deed. Lees eerst deze blog door, want ondanks dat er bijna geen aandacht aan wordt besteed op school is het doen van belastingaangifte echt wel iets belangrijks dat je niet fout wilt doen! In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om als een pro je belastingaangifte te regelen.

Belastingaangifte is een verzamelwoord voor verschillende soorten aangiftes. De aangifte die bijna iedereen moet doen is aangifte inkomstenbelasting. Over deze aangifte ga ik het hebben in deze blog.

Wat is belastingaangifte eigenlijk?

Belastingaangifte is iets dat alle volwassenen elk jaar moeten doen om te kijken of je misschien te veel of te weinig belasting hebt betaald het jaar ervoor. Aangifte inkomstenbelasting gaat dan over de belasting die je hebt betaald over je inkomsten, klinkt best logisch toch? Nadat je aangifte hebt gedaan zul je geld ontvangen of geld terug moeten betalen, dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Hoe weet ik of ik belastingaangifte moet doen?

Elk jaar ontvang je een brief van de Belastingdienst met het verzoek of je online aangifte wilt doen. Hier staat ook een datum in waarop je uiterlijk aangifte moet hebben gedaan. Let wel op! Niet iedereen die aangifte moet doen krijgt een brief, dus het is aan te raden om alsnog een online aangifte in te vullen. Als je je aangifte hebt ingevuld krijg je te zien hoeveel geld je terugkrijgt of moet betalen. De hoogte van dit bedrag bepaalt of je wel of geen aangifte moet doen.

Krijg je meer dan €16,- terug? Dan moet je je aangifte versturen.

Moet je meer dan €47,- terugbetalen? Dan moet je je aangifte versturen.

Als je minder dan €16,- terugkrijgt of minder dan €47,- moet betalen, dan hoef je je aangifte niet te versturen.

Hieronder zie je hoe je erachter komt hoeveel je terugkrijgt of moet betalen!

Hoe doe ik belastingaangifte?

Online aangifte doen is best wel makkelijk, maar door deze vier stappen te volgen wordt het nog makkelijker! Zelf vind ik het altijd fijn dat iemand alsnog met mij meekijkt wanneer ik aangifte doe. Dit kan iedereen zijn, je vader, moeder, broer, zus, vriend(in) etc. Mocht je zelf iets niet begrijpen dan kan je het altijd aan de ander vragen of je kan het samen opzoeken. Kleine tip, kijk zelf maar wat je er mee doet! 😊

Stap 1: Bereid je voor.

Online aangifte doen bestaat voornamelijk uit het controleren van gegevens die al staan ingevuld. Hiervoor is het belangrijk dat je een aantal dingen bij je hebt, zodat je kan kijken of alles klopt. De Belastingdienst heeft hier een handige lijst voor gemaakt. Klik hier om die lijst te bekijken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 2: Op zoek naar het aangifteformulier.

Online aangifte doe je via de website van de Belastingdienst, namelijk op www.belastingdienst.nl. Hier log je in op Mijn Belastingdienst (jouw eigen account van de Belastingdienst) met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Klik dan hier om er een aan te vragen. Als je bent ingelogd klik je op ‘Inkomstenbelasting’ en op het jaar dat je aangifte wilt doen. Vervolgens klik je op ‘Aangifte inkomstenbelasting doen’. Er opent dan een nieuwe pagina waar je aangifte inkomstenbelasting kan doen.

Stap 3: Controleer de gegevens.

Eigenlijk zijn de meeste gegevens al ingevuld, het enige wat je dan hoeft te doen is controleren. Je vergelijkt dan de gegevens die zijn ingevuld met de gegevens op de papieren. Als er iets mist, dan kan je het zelf invullen. Als de gegevens die zijn ingevuld niet kloppen met de gegevens die op jouw papieren staan, vervang dan de ingevuld gegevens met die op jouw papieren.

Ben je er nou even klaar mee of weet je iets niet, dan heb je de mogelijkheid om op een later moment verder te gaan. Klik hiervoor op ‘Opslaan en afsluiten’ en dan op ‘Ok’. Je ingevulde gegevens worden opgeslagen en je kan de pagina sluiten. Je kan dan verder gaan op het moment dat jij er weer klaar voor bent!

Stap 4: Ondertekenen en klaar.

Als je klaar bent met het invullen van je aangifte, dan hoef je het alleen nog maar te ondertekenen. Hiervoor hoef je gelukkig niet een digitaal handtekeningetje te zetten. Het ondertekenen kan heel gemakkelijk door alleen je DigiD nog een keer in te vullen. Als je dit hebt gedaan kan je kiezen of je de aangifte wilt printen of sluiten. Wat je ook kiest, jouw aangifte wordt sowieso opgeslagen op Mijn Belastingdienst.

Belastingaangifte klinkt misschien eng, maar eigenlijk valt het best wel mee, toch? Gelukkig staat onze grote vriend Google ook altijd klaar om onze vragen te beantwoorden als je het even niet weet. Hoe dan ook hoop ik dat deze blog je heeft geholpen om een beter beeld te hebben van belastingaangifte en misschien zelfs om aangifte te doen. Heel veel succes met alle aangiftes die je in de toekomst nog gaat doen, je kan het! 😉

Deze blog is geschreven door

Joyce Rietveld (jongerenteam jongdoord8)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Als je niet genoeg geld hebt, leen je gewoon wat.

Lastige stelling. Stel je wil studeren en het is nodig om een lening hiervoor af te sluiten. Ik moet zeggen dat ik dat dan een ander verhaal vind, dan dat je geen geld hebt om met vakantie te gaan en je leent daar geld voor. Geld lenen Maak geen gewoonte van geld...

Met geld omgaan is makkelijk

Met geld omgaan is makkelijk

Dat is een leuke. Met geld omgaan is makkelijk…maar ook weer niet.Kijk, als je voldoende geld hebt om te kunnen doen wat je wil dan is het een makkie, maar ook dan kun je al je geld kwijt raken.Ik zag een tijdje geleden een reportage over Nicolas Cage, de...