Aarch, je bent ineens heel boos op alles en iedereen

Soms ben je zo boos, dat je misschien het liefst zou gaan schelden, schoppen, slaan. Met dingen gooien en ergens tegen aan schoppen. Je hebt je boosheid dan helemaal niet in bedwang. En later krijg je spijt en dan moet je sorry zeggen, ook nog.

Weet, dat iedereen wel eens heel boos kan zijn. Maar er is een verschil door je te laten leiden door jouw boosheid en alles kop-en-klein te slaan. Want dit is niet oké. Of je boosheid onder controle brengen.

Tip

Je kent de tip vast wel, tel tot 10 (of tot 20-30-40 enz, als dit beter voor je is😉).

Hoe lastig dit ook is, tellen kun je meestal nog wel. De reden van het tellen is, dat je wat rustiger kunt worden. Voordat je dingen zegt of doet, waar je later spijt van krijgt. Als je boos bent, ga je namelijk vaak dingen en zeggen, wat je achteraf eigenlijk helemaal niet wilde doen of niet zo bedoelde.

Als het voor jou beter is, om weg te gaan uit de omgeving. Kun je het beste zeggen: ‘ik ben nu zo boos, ik ga even weg’.  Anders kun je nog het verwijt krijgen, dat je zomaar wegloopt.

Wanneer je wat rustiger bent, dan kun je nadenken, waarover je zo kwaad bent. En wat je het beste kunt doen. En dan kun je in alle rust in gesprek gaan of hulp halen, als het je niet alleen lukt.

Maak het goed

Als je in gesprek gaat, praat altijd in de ik-vorm en vertel wat jij niet leuk vindt. Leg uit, waarom je boos bent. En luister vooral ook naar wat de ander tegen jou verteld.

Bv. “Ik vind het niet leuk, dat jij bepaald wat we gaan doen. Ik wil namelijk ook hierin in meedenken”.  Nu weet de ander, waarom jij boos bent. En kan de andere persoon vertellen, wat hij/zij ervan vindt.

Probeer te luisteren en ga vooral niet de ander persoon verwijten. Zeg je iets, waar je achteraf spijt van hebt. Zeg dan sorry of dat het je spijt.

Probeer samen tot een oplossing te komen, waar jullie allebei blij mee zijn. Soms mag jij je meer aanpassen en soms de ander. En als het uitgepraat is, de ruzie is voorbij. Zeg dit vooral dan tegen elkaar en ga weer leuke dingen doen.

En heel belangrijk, als het jullie het uitgepraat hebben, dan is het goed. Dan hoef je er niet meer op terug te komen.

Mariëlle Schoenmakers

Sprankelenderwijs

oprichtster jongdoord8

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Fresh Blogs in je inbox?

Schrijf je in voor mails van jongdoord8 en we sturen je onze laatste blogs op.

[activecampaign form=7]

Meer  blogs in dezelfde categorie

Als je ouder psychisch problemen heeft

Als je ouder psychisch problemen heeft

Het is niet gemakkelijk als één van je ouders psychische problemen heeft of als je ouder verslaafd is aan bijvoorbeeld drugs of alcohol. Je kunt dan niet altijd (of vaak niet) bij je ouders terecht met vragen en problemen. Je leert al op jonge leeftijd...

De voordelen van het vervelen

De voordelen van het vervelen

Bijna iedereen staat de hele dag aan. Ik bedoel hiermee, je moet van alles op school, thuis, voor je bijbaan. Contacten onderhouden met je vrienden. Er leuk en goed uit blijven zien. Oja, ook nog leuke posts maken voor sociale media…. Dit kan best vermoeiend zijn....